16 ianuarie 2017, 09:11

A fi sau a nu fi mamă la 30-40 de ani

Intervalul de vârstă cuprins între 30-40 de ani este considerat tot mai mult de femei momentul ideal pentru a rămâne însărcinate, deoarece este perioada maturității și a puterii depline, un timp al împlinirii profesionale și al certitudinii.

Odată trecut acest prag, femeile care au ales să-și dedice timpul vieții profesionale se simt pregătite emoțional să devină mame. O explicație ar fi faptul că au atât energia, cât și resursele necesare pentru a face acest lucru.

Pentru a lua cea mai bună decizie legată de momentul favorabil pentru a rămâne însărcinată, Avicena Profertis îți prezintă informații utile cu privire la această etapă importantă din viața fiecărei femei:
 

1. Fertilitatea

Chiar dacă fertilitatea este mai scăzută la 30 de ani este bine de știut că această schimbare se produce gradual, pe o perioadă de cinci ani.
În cazul femeilor sub 35 de ani, rata de succes a fertilizării in vitro (FIV) este între 25-28%, iar pentru cele femeile care au vârsta peste 40 de ani, rata scade la 6-8%.

 

2. Modificările hormonale

Din cauza modificărilor hormonale, organismul femeilor este predispus la îngrășare, chiar și în condițiile în care stilul de viață și cel alimentar sunt adecvate. De vină este nivelul ridicat de estrogen, substanța care facilitează depunerea grăsimii pe sâni, coapse și fese.
Este bine de știut că cea mai rapidă creștere în greutate are loc după 30 de ani. Până atunci, echilibrul dintre cantitatea de progesteron și estrogen este unul stabil, întrucât progesteronul funcționează la capacități maxime, contribuind la susținerea masei musculare și la arderea grăsimilor în exces.

 

3. Riscurile pentru bebeluș

În acest interval de vârstă, rata avorturilor spontane este de 11,7%. Un studiu recent a descoperit că rata nașterilor prin cezariană este aproape de două ori mai mare la femeile de 30-34 de ani decât la femeile de 20-30 de ani.

Odată trecut pragul de 30 de ani, riscul de a naște un bebeluș cu sindromul Down este 1 la 952, iar riscul de a naște un bebeluș cu anomalii cromozomiale este de 1 la 385. Din acest motiv, fătul trebuie monitorizat îndeaproape, în permanență.
După această vârstă, există șanse mai mari de a dezvolta diabet gestațional. Acest tip de diabet, care apare doar în timpul sarcinii, este mai frecvent odată cu îmbătrânirea, de aceea este esențial controlul îndeaproape al glicemiei prin alimentație și activitate fizică, uneori fiind necesară și medicația.
Riscul diabetului gestațional poate cauza o creștere a greutății copilului sau o naștere prematură a acestuia. Prematurii, în special cei născuți mai devreme de 36 săptămâni gestaționale, prezintă adesea probleme medicale.

 

4. Șansele unei sarnici multiple

Șansele de a naște gemeni sau chiar tripleți cresc semnificativ atunci când vârsta de 40 de ani se apropie. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că stimularea hormonală a ovarelor se schimbă treptat, pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, mărindu-i șansele ca ovarele să elibereze mai multe ovule.

În concluzie, vârsta propice pentru sarcină nu există, fiecare femeie fiind liberă să devină mămică atunci când simte.

Chiar dacă nu există un moment al vârstei „ideale", femeile trebuie să țină cont, atunci când iau decizia de a rămâne gravide și de a deveni mame, atât de vârsta fiziologică a organismului, cât și de cea psihologică sau emoțională.

Vă dorim un an nou plin de împliniri și de alegeri înțelepte și vă așteptăm cu drag la Clinica Avicena Profertis.