Arhiva
Tag-uri

AvicenaProfertis FIV FerilizareinVitro FertilizareInVitro Fertiloscopia Iasi Inseminarea Primo-Vision Stimularea Varsta alimentatiegravide alimentatiesarcina alimentepentrugravide analize anomalii anovolutie assistedhatching atingere barbat bebelus bebelusi boalainflamatoriepelvina calculatoronline cancerovarian candidoza cauze cauzele-de-infertilitate cercetare chirurgieminiminvazivă chirurgieplasticășimicrochirurgiereconstructivă chistovarian chistovariancauze chistovariantratament cistitasifrigul conceptie conceptiesanatoasa copii cuplu cupluri curiozitati dezvoltare dublutest ecografie endometrioza fat fertilitatemasculina fertilizare fertilizarea fertilizareainvitro fertilizareinvitro fibromuterin fibromuterincauze fibromuterinsimptome fibromuterinșisarcina fiv făt haptonomia histeroscopia infectiaurinara infectieurinara infertilitate infertilitatea infertilitatii ingrijirepreconceptiva intrauterina laparoscopiechistovarian laparoscopieginecologica laparoscopierecuperare laparoscopietrompe mame mamica materialgenetic menstruație metoda-noua monitorizare-embrionara ovulatie ovulatiei ovulație preconceptie psihoemotional recomandare recomandari respectpentrupacient romantism sanatate sarcina sarcinaextrauterina sarcină simptome simptomesarcină sterilet steriletcufirdeaur steriletcupru steriletefectesecundare sterilethormonal steriletul:avantajeşidezavantaje stiatica stildeviatasanatos sănătate testdesarcina testdesarcinaacasa testdesarcinainstructiuni testdesarcinanegativ testdesarcinapozitiv tratament tratamentfibromuterin tratamentul triplultest urgențămedicală varsta verificare-rapida vezicasensibilalafrig vitro vârstă


13 iulie 2018, 08:03

Alimentația în timpul sarcinii: ghid complet - partea I

O alimentație adecvată este cheia unei sarcini sănătoase și a unei viitoare mămici liniștite, care să se bucure din plin de perioada prenatală. Cea mai bună alimentație în această etapă a vieții este una variată și completă, cu alimente care furnizează nutrienți de calitate.

Calitate, nu cantitate

Sarcina nupresupune dublarea porției, conform mitului mâncatului pentru doi, important este să se mănânce mai bine și nu mai mult.
 

Consumul caloric necesar zilnic în timpul sarcinii

 • circa 2 000 de calorii pe zi
 • cel puțin 5 porții zilnice de fructe și legume
 • 2-3 porții zilnice de proteine
 • 2-3 porții lapte degresat
   

Porții mai mici, dar mai dese

Este recomandat să se consume mai multe porții pe zi, dar mai mici, cu scopul de a accelera digestia și de a combate greutatea și aciditatea stomacului.
A se opta pentru gustări sănătoase, pe bază de fructe și produse lactate, pentru ca alimentația zilnică să fie cuprinsă între patru și șase mese pe zi.

 

Alimente esențiale în timpul sarcinii

 • Cereale și carbohidrați, pentru contribuția lor la fibre și energie, ar trebui să facă parte din dieta zilnică.
 • Produse lactate, legume și fructe uscate, bogate în fier și calciu, omega 3.
 • Fructe de mare, esențiale pentru conținutul lor de fier și iod, minerale necesare în timpul sarcinii.
 • Legume: legumele cu frunze verzi, esențiale pentru contribuția lor la vitamine și minerale: se recomandă mai ales consumul de salată verde și spanac.
 • Fructe: fructe bogate în vitamina C, mai ales portocalele, care sunt bogate și în acid folic.
 • Ouă: neapărat consumate fierte.
 • Carne și legume la grătar și la aburi, astfel încât acestea să își păstreze valorile nutriționale.
 • Pește alb și albastru: o sursă importantă de omega 3 și omega 6, esențiale în timpul sarcinii. Se recomandă: tonul albastru, somonul, merluciul, a se evita peștele crud.

Alimente de evitat în timpul sarcinii

 • Consumul exagerat de pește, maximum de două sau trei ori pe săptămână.
 • Carnea de vânat, întrucât este foarte dificilă de digerat.
 • Dulciuri, băuturi răcoritoare, produse de patiserie și grăsimi. Consumul său trebuie să fie sporadic.
 • Cafea și ceaiuri, de asemenea, redus.
   

Bucurați-vă din plin de perioada prenatală, cel mai important aspect pentru sănătatea viitoarei mămici și a copilului. Pentru sfaturi personalizate, vă așteptăm cu drag la Avicena Profertis, unde vom găsi răspunsuri concrete la întrebările dumneavoastră: http://profertis.ro/contact