1 decembrie 2019, 10:05

Cum se pot bucura femeile însărcinate de sărbători magice

Răzvan Socolov, considerat unul dintre specialiştii de top în obstretică din Iaşi, medicul care face minuni și ajută femeile să dea viață, ne oferă un interviu inedit despre evitarea sărbătorilor gastronomice.


 

La ce alimente trebuie să fie atente gravidele în perioada sărbătorilor de iarnă?

În principiu, în timpul sarcinii nu se consumă alimente care sunt foarte condimentate, grase, care pot provoca probleme cu vezica biliară, probleme hepatice, de tranzit intestinal,atât diaree cât și constipație.

Asta înseamnă că femeile gravide trebuie să evite alimentele cu ouă, cum este cozonacul, sau alimentele prăjite precum fripturile.

Acestea nu sunt interzise absolut, însă trebuie să fie consumate cu măsură.

Acest lucru este valabil și în funcție de vârsta sarcinii, pentru că vorbim altfel dacă sarcina este în primul trimestru, când nu sunt atât de multe elemente legate de uter care să facă digestia dificilă, în schimb există celelalte simptome: vărsături, sensibilitatea la anumite mirosuri, condimente, alte ingrediente alimentare care pot dăuna inclusiv copilului.

Atunci când sarcina este la termen, femeile însărcinate trebuie să mănânce puțin și des.

Totodată, este recomandat să mănânce mai puțin și mai des decât să aibă mese copioase.

Femeia gravidă trebuie să evite, în special, alimentele care știe că îi sunt defavorabile, îi provoacă diaree sau dacă are intoleranță, pentru că în timpul sarcinii sunt cu atât mai accentuate aceste simptome.

Ce băuturi nu trebuie să consume gravidele la masa de Crăciun?

Băuturile alcoolice nu sunt recomandate pe timpul sarcinii, la fel și cele care balonează.

În ceea ce privește băuturile nealcolizate, se evită băuturile pe bază de cofeină sau cele carbogazoase, mai ales dacă pacienta știe că nu le agreează, îi provoacă balonare sau eruptații.

Aceste simtopme se accentuează pe timpul sarcinii.

Femeile însărcinate au voie să practice sporturile de iarnă?

Cel mai practicant sport pentru femeile însărcinate este mersul pe jos, însă cu grijă, pentru că iarna pot aluneca. Însă dacă nu este vorba de ghețuș , nu este o problemă.

Acestea trebuie să evite traumatismele, nu poate fi vorba în niciun caz de călărie, schiat, dat cu placa sau alte sporturi.

Sportul recomandat este înnotul. Acesta este bun, ajută corpul pentru că elimină senzația de greutate atunci când respiră. În rest, acestea trebuie să facă sporturi ce nu necesită mult efort.

De evitat sunt traumatismele sau vibrațiile.

”Sărbătorile de iarnă nu sunt neapărat sărbători gastronomice, ci pur și simplu sunt despre bucuria de a te întâlni cu cei dragi”, dr. Răzvan Socolov.

Hainele de iarnă, în special cele din lână, pot produce mâncărimi mai ales dacă sunt purtate direct de piele. Mâncărimea este o problemă importantă pentru multe femei însărcinate, în special pe burtă, unde pielea se întinde.

Cum pot evita gravidele astfel de neplăceri?

Evitarea acestor mâncărimi poate fi efectuată cu grijă, printr-un strat protector, cu un obiect vestimentar dedesubt.

În momentul în care apar mâncărimi și acestea persistă, trebuie văzut de la ce apar, de la haine sau de la altceva.

Există boli care se manifestă în timpul sarcinii, boli hepatice, care produc și mâncărime.

Cum le afectează sarcina acest anotimp?

Femeile însărcinate trebuie să evite expunerile la frig și, de asemeni, anumite poziții nefavorabile, mai ales dacă sunt cu o sarcină mai avansată.

Dacă merg pe drum mai mult timp, să încerce să aibă o poziție cât mai relaxată și spătarul dat pe spate.

În rest, așa cum spuneam, ghețușul poate să constituie o problemă în momentul în care pacienta suferă o căzătură.

Este bine ca aceasta să se controleze dacă cade. În general fătul este foarte bine protejat de perna de lichid pe care o are.

Recomandări pentru femeile însărcinate pe timpul iernii

  • să nu facă excese
  • să mențină un regim adecvat, așa cum o făceau și înainte
  • să evite orice circumstanțe care pot produce accidente

    Acestea trebuie să ducă o viață normală, neexpusă la frig, cu haine suficient de groase, dar lejere, pentru a nu face și mai dificilă respirația. De asemenea, acestea trebuie să se bucure de persoanele dragi și să nu transforme acest eveniment în sărbători gastronomice.
  •  

Echipa Avicena Profertis vă urează sărbători fericite și împlinite alături de persoanele apropiate sufletului vostru!

Modificat Tag-uri: gravida, sarcina