10 iunie 2016, 16:31

Dicționar de termeni FIV

Fertilizarea In Vitro (FIV)

Fertilizarea In Vitro (FIV) este o componentă a Reproducerii Umane Asistate Medical și reprezintă un proces prin care spermatozoidul bărbatului fecundează ovulul femeii în laborator. Acolo se formează embrionul care este transferat în uterul mamei în general la 72 ore de la concepție. Fertilizarea nu intervine în complexul genetic al copilului, astfel că între fătul creat in vitro și fătul procreat natural nu apar deosebiri ale dezvoltării.

Amenoreea

Amenoreea reprezintă absență fiziologică a ciclului menstrual, în timpul sarcinii, al alăptării, sau patologică, pricinuită de o insuficiență ovariană sau hipofizară care trebuie rezolvată în cel mai scurt timp.

Andrologie

Andrologia este o ramură a medicinei care studiază fiziologia și patologia organelor sexuale masculine și fertilitatea.

Anovulație

Anovulația reprezintă incapacitatea ovarului de a elibera ovocitul, necesar pentru a fi fecundat. Această afecțiune nu este o boală, însă este un semn al dereglării mersului normal al ciclului menstrual și nu permite femeii să rămână însărcinată.

Reproducția Asistată

Ramificaţie medicală, în care sperma, ouăle, sau embrionii sunt preparaţi în cadrul unui laborator în aşa fel încât să se obţină o sarcină.

Incubație Zonală Asistată

Afectarea suprafeţei embrionului; micromanipulare tehnică, unde acoperirea embrionului este afectată, ajutând embrionul să dispună de acoperirea sa şi să fie implantat în uter.

Aspirație și extracție de spermatozoizi

Reprezintă anumite proceduri chirurgicale, pe durata cărora spermatozoizii sunt „luaţi” din organismul bărbătesc, dacă ejacularea nu conţine spermatozoizi. În anumite cazuri, spermatozoizii pot fi absorbiți din teste sau epididimul unui bărbat.

Azoospermia

Azoospermia reprezintă lipsa completă a spermatozoizilor din lichidul seminal. Acest lucru înseamnă  imposibilitatea de a mai concepe un copil.

Mucusul cervical (glera cervicală)

Mucusul cervical este o secrețe gelatinoasă, care seamănă la consistență și aspect cu albușul de ou, este produsă de mucusul colului uterin în preajma ovulației. Rolul său este de a ajuta spermatozoizii să ajungă la ovulul care a erupt din folicul și este gata să fie fecundat.

Cervix

Cervixul este o parte a uterului, care duce la pelvis, şi prin intermediul căruia spermatozoidul ajunge în cavitatea uterină şi oviducte.

Donarea de Spermă

Procedură în care spermatozoizii sunt obţinuţi de la un donator şi ţinuţi cu o bancă de spermă. Astfel de spermatozoizi pot fi folosiţi abia după 6 luni de la donare, pentru a se evita apariţia unei boli infecţioase. „Cuplul selectat” poate alege donatorul potrivit.

Donarea de oocite

Procedura în care femeia pune la dispoziţia unui pacient oocitele sale. Se aplică femeilor fără copii, fie cu ovare nedezvoltate, ce suferă de o activitate a ovarelor scăzută, fie cu boli genetice în familia partenerului femeii.