12 februarie 2018, 08:06

Ecografii necesare în timpul sarcinii pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului

Pe perioada unei sarcini normale sau cu risc scăzut se recomandă efectuarea a minimum trei ecografii, câte una pe trimestru, iar fiecare dintre acestea ele este esențială, fiind la fel de importantă și având un scop precis.

Utilitatea ecografiilor fetale

Ecografia fetală nu este dăunătoare mamei sau fătului, ci din contra:

  • Prin intermediul ei se poate observa și analiza dezvoltarea fătului în pântecele matern
  • Facilitează diagnosticarea eventualelor malformații la nivelul fătului.
  • Conform diverselor studii științifice, cu ajutorul acestor ecografii fetale se pot detecta 60% dintre malformațiile fetale și 75% dintre fetușii afectați de trisomia cromozomului 21 (sindromul Down). Există teste biochimice (e.g. triplul test) care ajută și la detectarea acestui tip de malformații și la o confirmare diagnosticului.

Avicena Profertis

Primul trimestru de sarcină

Ecografia fetală efectuată în primul trimetru de sarcină oferă informații despre vitalitatea embrionilor, numărul de embrioni și timpul sarcinii. Este o ecografie foarte importantă, deoarece cu ajutorul ei se măsoară transluciditatea nucală, un parametru care devine parte a screeningului anomaliilor cromozomiale din primul trimestru. În prezent, odată cu îmbunătățirea echipamentului, se pot vedea mai multe structuri fetale, ceea ce permite detectarea unor anomalii timpurii. De asemenea, servește la evaluarea aparatului genital intern maternal și la excluderea patologiilor, cum ar fi fibromul uterin sau chisturile ovariene.

Al doilea trimestru de sarcină

Această ecografie este numită și ecografie morfologică, cu ajutorul ei realizându-se un studiu detaliat al fătului, deoarece acesta și-a dezvoltat toate organele. Cea mai importantă dintre toate ecografiile, pe lângă expunerea la locul placentar, poziția fetală și măsurătorile fătului, ecografia morfologică permite o urmărire completă a întregii anatomii fetale (cap, față, coloană vertebrală, abdomen, torace, inimă și extremități), în căutare de anomalii posibile.

Al treilea trimestru de sarcină

Ecografia efectuală în al treilea trimestru de sarcină are ca scop determinarea staticului fetal (poziția fătului în interiorul uterului), localizarea placentei, evaluarea cantității de lichid amniotic (lichidul amniotic este un indicator al bunăstării fătului, atunci când acesta scade, fetusul poate fi în pericol) și evaluarea creșterii și a bunăstării fătului.
Aceasta investighează anomaliile de debut târziu, cum ar fi hidrocefalie, dilatări intestinale, obstrucții renale etc.

La recomandările medicului specialist, se pot face studii Doppler, Tripul Test, care ajută la previzionarea stării de sănătate a fătului. Pentru dezvoltarea armonioasă a fătului, medicii specialiști Avicena Profertis recomandă monitorizarea continuă a sarcinii.
Vă așteptăm la Clinica Medicală Avicena Profertis, să ne cunoaștem și să vă oferim bucuria de a vă ține în brațe bebelușul: http://profertis.ro/contact