Arhiva
Tag-uri

AvicenaProfertis FIV FerilizareinVitro FertilizareInVitro Fertiloscopia Iasi Inseminarea Primo-Vision Stimularea Varsta alimentatiegravide alimentatiesarcina alimentepentrugravide analize anomalii anovolutie assistedhatching atingere barbat bebelus bebelusi boalainflamatoriepelvina calculatoronline cancerovarian candidoza cauze cauzele-de-infertilitate cercetare chirurgieminiminvazivă chirurgieplasticășimicrochirurgiereconstructivă chistovarian chistovariancauze chistovariantratament cistitasifrigul conceptie conceptiesanatoasa copii cuplu cupluri curiozitati dezvoltare dublutest ecografie endometrioza fat fertilitatemasculina fertilizare fertilizarea fertilizareainvitro fertilizareinvitro fibromuterin fibromuterincauze fibromuterinsimptome fibromuterinșisarcina fiv făt haptonomia histeroscopia infectiaurinara infectieurinara infertilitate infertilitatea infertilitatii ingrijirepreconceptiva intrauterina laparoscopiechistovarian laparoscopieginecologica laparoscopierecuperare laparoscopietrompe mame mamica materialgenetic menstruație metoda-noua monitorizare-embrionara ovulatie ovulatiei ovulație preconceptie psihoemotional recomandare recomandari respectpentrupacient romantism sanatate sarcina sarcinaextrauterina sarcină simptome simptomesarcină sterilet steriletcufirdeaur steriletcupru steriletefectesecundare sterilethormonal steriletul:avantajeşidezavantaje stiatica stildeviatasanatos sănătate testdesarcina testdesarcinaacasa testdesarcinainstructiuni testdesarcinanegativ testdesarcinapozitiv tratament tratamentfibromuterin tratamentul triplultest urgențămedicală varsta verificare-rapida vezicasensibilalafrig vitro vârstă


13 ianuarie 2018, 09:06

Fibrom uterin: cauze, simptome, tratament

Fibromul sau miomul uterin este o tumoare benignă care se dezvoltă în uter. Format din țesut muscular și țesut conjunctiv fibros, acesta este un tip de tumoare necanceroasă, care afectează tot mai multe femei.
De obicei, este descoperit între 40 și 50 de ani, când simptomele încep să se manifeste. Este adesea asociat cu alte anomalii ale uterului, în special endometrioză (prezența fragmentelor de mucoasă uterină dincolo de localizarea lor normală).

Cauzele apariției

Cauzele apariției fbromului uterin nu se cunosc cu exactitate, dar se crede că afecțiunea este asociată cu o concentrație prea mare de estrogen, întrucât nu există fibroame înainte de pubertate, acestea cresc atunci când o femeie primește tratament pe bază de estrogen iar în timpul sarcinii fibromul înregistrează regresie sau se stabilizează după menopauză.

Simptomele fibromului uterin

Fibrom Uterin Avicena

Fibromul se manifestă prin tulburări menstruale: menstruația devine din ce în ce mai abundentă și prelungită anormal (menoragie), apar sângerări între menstre (metroragie). În plus, este asociat cu dureri și greutate în zona pelviană, volum abdominal crescut și descărcare vaginală albă (leucoree). Foarte des însă, prezența unui fibrom nu prezintă simptome, iar femeia afectată nu conștientizează prezența acestuia.

Tipuri de fibroame

Conform localizării sale în mușchiul uterin, fibromul poate fi:

  • interstițial, situat în grosimea mușchiului;
  • subseros, care iese în cavitatea abdominală și nu generează simptome;
  • submucos, ceea ce face să se ușureze cavitatea uterină și întotdeauna cauzează simptome.

Diagnostic și tratament

Examenul ginecologic permite stabilirea diagnosticului și anume, se constată o creștere a volumului uterului, care este dur și fibros. Pentru a determina mărimea și localizarea fibromului, se utilizează mai multe teste complementare.

  • Ecografia pelvisului permite evaluarea numărului de fibroame și a dimensiunii lor.
  • Laparoscopia poate analiza aspectul cavității uterine.
  • Histeroscopia permite diagnosticarea unui fibrom submucos

Alegerea metodei terapeutice depinde de volumul, localizarea și consecințele fibromului sau fibroamelor.

Fibrom și sarcină

Prezența fibromului nu constituie un obstacol în calea evoluției unei sarcini. Cu toate acestea, pot apărea diferite complicații: avort, naștere prematură sau dificilă, sănătatea fragilă a fătului, hemoragie etc. De aceea medicii Avicena Profertis recomandă un control periodic și amănunțit, pentru a evita efectele grave, cu consecințe nedorite.
Vă așteptăm la Clinica Medicală Avicena Profertis, să ne cunoaștem și să găsim împreună răspunsurile pe care le căutați: http://profertis.ro/contact

Sursă foto: audreycorazza.com.br