1 ianuarie 2020, 09:03

Gripa și sarcina: cum trebuie prevenită de femeile însărcinate

Gripa în sarcină

Gripa sau viroza respiratorie nu este o afecțiune care să pună viața în pericol, dar uneori poate duce la pneumonie,  care este un lucru serios, mai ales pentru femeia însărcinată. Vaccinul antigripal este considerat singurul remediu garantat pentru gravidă și făt.

Motivul pentru care gravidele trebuie să fie mai atente în această perioadă este pentru că sistemul imunitar își reduce semnificativ activitatea și eficiența, iar organismul ar respinge sarcina ca pe un corp străin.

Cauzele virozei respiratorii

Există peste 200 de viruși diferiți care sunt cunoscuți că produc răceală obișnuită, dar între 30-50% dintre cazurile de gripă sunt determinate de viruși neidentificați.

Gripa își face apariția de cele mai multe ori în sezonul rece, iar din acest motiv oamenii cred că frigul este principala cauză a acesteia.

Studiile arată că acest aspect nu influențează apariția gripei. Susceptibilitatea la gripă crește în cazul stresului prelungit, bolilor alergice care afectează mucoasa nazală și prezența de polipi nazali.

Simptomele gripei

  • temperatură ridicată;
  • stare generală rea;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare;
  • lipsa poftei de mâncare.

Complicații

Gripa, dacă nu este tratată la timp, crește probabilitatea apariției unui travaliu, nașterii premature sau riscul altor probleme legate de sarcină.

Tratament

Pe timpul sarcinii, singurul medicament recomandat de medici este paracetamolul, însă acesta trebuie administrat doar la indicațiile medicului specialist. Acesta este recomandat doar pentru a îndepărta febra.

În funcție de trimestrul sarcinii și simptomele pe care le prezintă gravida, medicii pot oferi și alte soluții.

De asemenea, se recomandă repuas și consumarea multor lichide.

Prevenții

  • spălarea mâinilor
  • evitarea spațiilor aglomerate

Medicii Avicena Profertis vin în ajutorul tău pentru că sănătatea ta și a bebelușului tău este cea mai importantă. Ține gripa la distanță. Te așteptăm cu întrebări pe pagina noastră de Facebook sau la telefon: 0.232.220785, 0.232.276433, 0.758.042785.

Modificat Tag-uri: bebe, control, gravida, sarcina