Arhiva
Tag-uri

AvicenaProfertis FIV FerilizareinVitro FertilizareInVitro Fertiloscopia Iasi Inseminarea Primo-Vision Stimularea Varsta alimentatiegravide alimentatiesarcina alimentepentrugravide analize anomalii anovolutie assistedhatching atingere barbat bebelus bebelusi boalainflamatoriepelvina calculatoronline cancerovarian candidoza cauze cauzele-de-infertilitate cercetare chirurgieminiminvazivă chirurgieplasticășimicrochirurgiereconstructivă chistovarian chistovariancauze chistovariantratament cistitasifrigul conceptie conceptiesanatoasa copii cuplu cupluri curiozitati dezvoltare dublutest ecografie endometrioza fat fertilitatemasculina fertilizare fertilizarea fertilizareainvitro fertilizareinvitro fibromuterin fibromuterincauze fibromuterinsimptome fibromuterinșisarcina fiv făt haptonomia histeroscopia infectiaurinara infectieurinara infertilitate infertilitatea infertilitatii ingrijirepreconceptiva intrauterina laparoscopiechistovarian laparoscopieginecologica laparoscopierecuperare laparoscopietrompe mame mamica materialgenetic menstruație metoda-noua monitorizare-embrionara ovulatie ovulatiei ovulație preconceptie psihoemotional recomandare recomandari respectpentrupacient romantism sanatate sarcina sarcinaextrauterina sarcină simptome simptomesarcină sterilet steriletcufirdeaur steriletcupru steriletefectesecundare sterilethormonal steriletul:avantajeşidezavantaje stiatica stildeviatasanatos sănătate testdesarcina testdesarcinaacasa testdesarcinainstructiuni testdesarcinanegativ testdesarcinapozitiv tratament tratamentfibromuterin tratamentul triplultest urgențămedicală varsta verificare-rapida vezicasensibilalafrig vitro vârstă


23 iulie 2013, 11:50

Inseminarea intrauterină: ce este și cui îi este recomandată?

Din ce în ce mai frecvent în zilele noastre, cuplurile se întâlnesc cu problema scăderii fertilitătii. Fie datorită „amânării” concepției din motive financiare sau socio-familiale, fie din cauza creșterii cauzelor ce determină infertilitatea, tot mai multe cupluri apelează la specialiști pentru un ajutor. Se apreciază că 10% din cupluri au astfel de dificultăți, iar din acestea, jumătate până la 2/3 au de fapt o scădere a fertilității fără o infertilitate absolută.
Între metodele care pot ajuta aceste cazuri se numără și inseminarea intrauterină.

 1. Ce este inseminarea intrauterină?

- Principiul metodei este de a ajuta ca spermatozoizii, celulele masculine ce vor fecunda ovocitul - celula feminină, să străbată mai ușor drumul până la „întâlnire”. În mod normal, spermatozoizii pornesc din vagin, trec prin colul uterin, urcă prin uter, apoi merg în trompa uterină și la capătul cel mai îndepărtat al acesteia, lângă ovar, se întâlnesc cu ovocitul.
- Acest traseu este „presărat” cu multe obstacole, reprezentate de mediul din vagin (o infecție cu scurgere poate altera calitățile spermatozoidului), de colul uterin (porțiunea îngustă prin care se intră în uter și care, din diverse cauze - răni, stenoze - pot bloca accesul) și de uter prin cavitate neregulată (fibroame, polipi, alipiri de pereți) sau prin inflamații. În fine, din spermatozoizii care ajung totuși la nivelul trompelor, o parte pleacă pe „trompa greșită” - pentru că obișnuit ovulația - eliberarea ovulului, are loc în fiecare lună dintr-un singur ovar, deși femeia are 2 ovare (dar de obicei ele funcționează alternativ).
- Facilitarea accesului prin inseminare intrauterină înseamnă că spermatozoizii („spălați” cu mediu nutritiv și filtrați pentru selecția celor mai rapizi) sunt introduși de medic direct în uter, cât mai aproape de trompe.

 

   2.  Care sunt condițiile pentru ca un cuplu să beneficieze de inseminare?

 

Din descrierea de mai sus rezultă deja câteva condiții fără de care inseminarea nu are rost să se facă:

 • - În primul rând să existe spermatozoizi suficienți. Deși în laborator sunt filtrați cei mai rapizi, mai „buni” spermatozoizi, trebuie ca în lichidul introdus în uter să fie suficienți pentru a ajunge la ovul, și acolo să fie capabili de a-l fecunda. Se consideră că, prin metodele obișnuite de prelucrare, rămân circa 10-20% din spermatozoizii inițiali, iar dacă numărul lor total este sub 10 milioane (sau numărul celor mobili sub 5 milioane) metoda nu are indicație
 • - Esențială este și libertatea „căii” pe care spermatozoizii trebuie să urce din uter - a trompei. Dacă aceasta este blocată, indiferent de calitatea spermatozoizilor și numărul lor, fecundarea nu se poate produce.
 • - În fine, la întâlnire, trebuie să fie prezentă și celula feminină, ovulul. Dacă spermatozoizii rezistă circa 2-3 zile în trompă, ovulul nu supraviețuiește decât maxim 12 ore de la eliberarea sa din ovar. Dacă nu se poate realiza această coordonare, de exemplu dacă ovulația nu se produce, sau este întârziată, inseminarea intrauterină nu va reuși. De aceea, inseminarea implică o urmărire a ovulației (ecografie, eventual analize) și chiar declanșarea ei artificială cu anumite injecții.
 • - Evident, dacă uterul este mult modificat (anomalii congenitale, inflamații, obstacole ce deformează cavitatea) chiar dacă fecundarea se produce, embrionul rezultat nu se poate fixa în uter, și rezultatul final al inseminării este tot negativ. De asemenea, alte alterări ale calității ovulului sau spermatozoidului (cauze endocrine, gentice, infecțioase) pot determina un embrion de „proastă calitate” care să nu fie capabil să se fixeze în uter, ci să fie absorbit sau eliminat cu secrețiile menstruale.
 •  
 •     3. Care sunt indicațiile metodei?

În general este vorba de cupluri la care nu există probleme majore de infertilitate, așa cum am spus, deci cupluri „hipofertile”:

 • - Scădere ușoară a numărului de spermatozoizi
 • - Cervicite, stenoze și inflamații vaginale
 • - Uter mic, sau cu poziție modificată (retroversie, etc)
 • - Dificultăți ale raportului sexual - partenerul nu poate depune sperma în vagin, fie prin lipsa/insuficiența erecției, sau prin probleme de durată a actului sexual (ejaculare precoce, dureri la contact)
 • - Probleme de fertilitate de cauză neprecizată, la care inseminarea poate fi un pas intermediar spre fertilizare în vitro.
 • - O situație particulară este lipsa completă a spermatozoizilor din ejaculat (azoospermie) la cupluri ce acceptă ideea unui donor de spermă. În acest caz, o spermă de bună calitate de la donorul anonim, asociată cu absența oricăror altor; cauze la parteneră, pot recomanda inseminarea intrauterină.
 •  
 •     
 •       4. Care este rata de succes?

Fiind o metodă care „ajută” fecundarea naturală, rata ei de succes depinde de o serie de factori: vârsta partenerilor, tratamentele folosite pentru a stimula ovarele (dacă este cazul), etc. Se apreciază că în medie rata de succes este de 10-15% per tentativă de inseminare finalizată, apropiată de rata concepției la cuplurile fără probleme de fertilitate (circa 15-20% pe lună). De aceea, dacă un cuplu se hotărăște pentru această metodă, după efectuarea tuturor investigațiilor, se recomandă să accepte ideea unei serii de 3-4 tentative, caz în care rata de sarcini cumulată ajunge la 40-50%.

 

   5.  Există cerințe speciale vizavi de inseminarea propriu-zisă?

 

Nu este necesară o pregătire specială a cuplului, cu excepția următoarelor cerințe:

 • abstinența de la raport sexual 3-5 zile înainte de manevră
 • monitorizarea (minim 2-3 ecografii) pentru a stabili dacă și care ovar funcționează
 • respectarea tratamentului înainte și după manevră, destinat maximizării ratei de succes a metodei.

- Manevra nu necesită decât foarte rar o anestezie locală, cateterul de transfer fiind foarte subțire. Pacienta nu va resimți decât cel mult o jenă, și nu e necesară spitalizarea.
- Rezultatul metodei se poate verifica prin test de sarcină la 2 săptămâni de la inseminare, și prin ecografie (care confirmă și locul în care este sarcina - în uter sau în afara sa - sarcină extrauterină care poate surveni și la persoanele ce nu apelează la inseminare) la 3 săptămâni.

Pentru alte detalii, vă așteptăm să ne contactați la clinica Avicena Profertis Iași - tel. 0232-220.785, email: profertis@yahoo.com, site www.profertis.ro