3 mai 2019, 07:10

Naștere naturală sau cezariană? Lucruri pe care trebuie să le știi, pentru a alege în cunoștință de cauză

nastere naturala sau cezariana

 

Nașterea reprezintă cel mai important moment din viața oricărei mămici, un moment de neprețuit, care însă este însoțit și de momente mai puțin plăcute, dureroase, uneori chiar traumatizante pentru pacientă.

Un subiect de interes este însă metoda prin care copilul poate veni pe lume, și anume, naștere naturală sau cezariană, un subiect care naște controverse și la care medicii specialiști Avicena Profertis au ales să răspundă, pentru a ajuta viitoarele mămici să aleagă în cunoștință de cauză ceea ce este mai bine pentru ele și micuțul lor.

Există două metode în ceea ce privește modul în care un copil poate veni în lume:

Nașterea naturală, un proces fiziologic, natural, cu menţiunea că nu întotdeauna ce este natural este şi bun;

Cezariana, care implică o procedură chirurgicală pentru a scoate copilul din uterul mamei sale, și care poate avea, ca orice procedură chirurgicală, complicații.
 

Ce presupune fiecare procedură:

Naștere naturală: travaliul începe cu contracții care în timp cresc în intensitate, până când copilul coboară prin canalul vaginal și vine pe lume.

Cezariană: este o intervenție chirurgicală în care 7 straturi de piele trebuie deschise în abdomenul inferior, pentru a ajunge la uter, unde este copilul. Dupa ce se naște, medicul specialist analizează starea bebelușului, în timp ce mama se află în sala de operație, pentru sutura plăgii.
 

Avantaje

Naștere naturală: este calea pe care natura o oferă oamenilor pentru a veni pe lume. Când bebelușul este gata să se nască, este momentul în care încep contracțiile. Recuperarea este mai rapidă, iar mămică își poate ține bebelușul în brațe imediat după naștere.

Cezariană: este soluția recomandată de către medicul specialist în cazul în care există riscuri pentru mamă sau copil (e.g.dacă fătul nu se află într-o poziție bună, dacă există riscul unei contagiuni cu o infecție la venirea pe lume, dacă mama este în pericol etc.). Există însă și cezariană electivă, în care pacienta cere medicului în mod expres să planifice operația din diferite motive.
 

Riscuri

Naștere naturală: deși este cea mai recomandată, prezintă anumite riscuri care variază în funcție de istoricul medical al pacientei și de dezvoltarea sarcinii. În cazul unei complicații, există probabilitatea ca femeile să poată suferi de prolapsul piciorului pelvian, incontinență urinară sau hemoragie.

Cezariană: este mai riscantă pentru viața mamei, existând posibilitatea de a suferi sângerări excesive, cicatrici, cheaguri, posibile infecții, riscuri de anestezie și durere postpartum care durează mai mult timp.
 

Cum influențează bebelușul?

Naștere naturală: copiii au mai puține probleme respiratorii, acest aspect fiind unul dintre cele mai importante beneficii ale nașterii naturale. Conform studiilor, bebelușii născuți natural nu vor suferi de dereglări homonale sau metabolice, deoarece produc hormoni care activează sistemul metabolic și optimizează circulația sângelui.

Cezariană: copiii născuți prin cezariană au mai multe șanse de a suferi de alergii, obezitate și diabet, dar nu este o regulă deplin valabilă.
 

Concluzii:

Dincolo de durerea specifică nașterii naturale, există numeroase alte beneficii de care trebuie să se țină cont, iar cel mai de preț este contactul fizic cu bebelușul la câteva minute după naștere.
De asemenea, cezariana este soluția salvatoare atunci când apar complicații care pot pune viața mămicii și/sau bebelușului în pericol.

Medicii specialiști Avicena Profertis îți stau la dispoziție pentru orice întrebări sau nelămuriri privind acest moment important din viața ta. Te așteptăm în Iași, să decidem împreună care este cea mai propice metodă de venire pe lume a pruncului tău, pentru binele amândurora.

Sursă foto: benanneyim.com

Modificat Tag-uri: gravida, sarcina, bebe