Arhiva
Tag-uri

AvicenaProfertis FIV FerilizareinVitro FertilizareInVitro Fertiloscopia Iasi Inseminarea Primo-Vision Stimularea Varsta alimentatiegravide alimentatiesarcina alimentepentrugravide analize anomalii anovolutie assistedhatching atingere barbat bebelus bebelusi boalainflamatoriepelvina calculatoronline cancerovarian candidoza cauze cauzele-de-infertilitate cercetare chirurgieminiminvazivă chirurgieplasticășimicrochirurgiereconstructivă chistovarian chistovariancauze chistovariantratament cistitasifrigul conceptie conceptiesanatoasa copii cuplu cupluri curiozitati dezvoltare dublutest ecografie endometrioza fat fertilitatemasculina fertilizare fertilizarea fertilizareainvitro fertilizareinvitro fibromuterin fibromuterincauze fibromuterinsimptome fibromuterinșisarcina fiv făt haptonomia histeroscopia infectiaurinara infectieurinara infertilitate infertilitatea infertilitatii ingrijirepreconceptiva intrauterina laparoscopiechistovarian laparoscopieginecologica laparoscopierecuperare laparoscopietrompe mame mamica materialgenetic menstruație metoda-noua monitorizare-embrionara ovulatie ovulatiei ovulație preconceptie psihoemotional recomandare recomandari respectpentrupacient romantism sanatate sarcina sarcinaextrauterina sarcină simptome simptomesarcină sterilet steriletcufirdeaur steriletcupru steriletefectesecundare sterilethormonal steriletul:avantajeşidezavantaje stiatica stildeviatasanatos sănătate testdesarcina testdesarcinaacasa testdesarcinainstructiuni testdesarcinanegativ testdesarcinapozitiv tratament tratamentfibromuterin tratamentul triplultest urgențămedicală varsta verificare-rapida vezicasensibilalafrig vitro vârstă


23 iulie 2013, 11:54

Stimularea ovulației pentru tratamentul infertilității

Indicațiile stimulării ovulației

Următoarele paciente pot fi supuse unui tratamente de stimulare a ovulației:

     1. paciente cu tulburări hormonale: ca urmare a unui dezechilibru între producția de hormoni hipofizari FSH și LH, ovarul nu produce un folicul funcțional, adică neeliberând un ou fecundabil.

Este vorba fie de un deficit de secreție a unui hormon (cel mai des LH), fie de un exces de secreție a celuilalt (FSH), care poate da scăderea fertilității asociată sau nu altor simptome (menstruații neregulate sau absente etc.). Tot aici intră afecțiuni în care nu se produc deloc hormoni hipofizari (ceea ce se numește hipogonadism hipogonadotrop - în general cauze congenitale), sau în cantități foarte reduse, de obicei urmare a unor situații particulare (stres, activitate fizică intensă, cure de slăbire).

      2. femei cu sindromul ovarelor micropolichistice - în care mai mulți foliculi se dezvoltă simultan în aceeași lună, dar nici unul nu atinge maturitatea necesară eliberării ovulului (ovulație).

În acest caz, este vorba cel mai des de o scădere a fertilității, a cărei cauză nu este foarte bine cunoscută, și la care diverse tratamente pot fi recomandate izolat sau asociate.
Nu trebuie neglijat faptul că de multe ori se asociază două sau mai multe cauze, fie de la un singur partener (de pildă disfuncția ovarelor cu blocarea trompelor), fie de la ambii parteneri. De aceea, unele investigații suplimentare pot fi solicitate, chiar și după găsirea unei cauze.

Tratamentul de stimulare ovariană

Care sunt medicamentele utilizate?

     1. Clomifen citrat

Este cel mai simplu medicament util pentru inducerea ovulației. Se ia 1 sau 2 tablete pe zi, din a 3- sau a 5-a zi a ciclului. Rezultatele arată că patru din cinci femei care iau clomifen ajung la ovulație (mai puțin pentru sindromul ovarelor polichistice), dar numai una-două rămân însărcinate cu acest tratament. Ciclul se poate repeta, dar eficiența scade mult după 3 încercări.
Efecte nedorite ale tratamentului pot fi: discomfort abdominal, balonare, tulburări ale scaunului, stare depresivă, tensiune în sâni- care apar la 10-15% din paciente în total. Există riscul sarcinilor multiple (gemelare, triple).

    2. Gonadotropine

Gonadotropinele reprezintă un tratament care, deși mai scump, este cu o eficiență sporită - administrarea de hormoni gonadotropi - echivalenți ai FSH și LH naturali. Administrarea preparatelor din grupa FSH se face la câteva zile după începerea menstruației, cu injecții zilnice (numărul lor variază în funcție de răspunsul ovarelor) în doze și ele adaptabile. Tratamente asociate hormonale pot fi necesare, după scheme corespunzătoare fiecărei cauze și paciente.
Fie că se utilizează prima sau a doua variantă, tratamentul mai conține de obicei și inducerea ovulației prin administrarea de LH/hCG. La 36-48 ore după injectarea acestuia, se produce eliberarea ovulului, deci momentul fertil maxim.

 

Urmărirea tratamentului de stimulare

Urmărirea unui tratament de stimulare este esențială, atât pentru prevenirea efectelor nedorite, cât și pentru precizarea exactă a perioadei fertile, când se recomandă raporturi sexuale la 2 zile, sau utilizarea altei metode (inseminarea intrauterină, recoltarea de ovule).
Cea mai bună urmărire se face prin combinarea unor analize hormonale cu ecografia - se preferă cea cu sonda endovaginală, care are precizie mai mare pentru date referitoare la ovare și foliculi.
Elemente urmărite la ecografie sunt:

  1. prezența foliculilor maturi (cu diametru de peste 15-17 mm)
  2. viteza de creștere a foliculilor
  3. grosimea mucoasei uterine (optim este să atingă peste 8 mm la ovulație)
  4. alte elemente, legate de vascularizație, starea ovarului celălalt etc.

În ceea ce privește analizele hormonale, acestea privesc estradiolul, FSH, uneori și prolactina, sau LH, în funcție de caz.

Riscurile tratamentului

În afară de efectele nedorite amintite deja, există o situație care poate crea unele probleme: sindromul hiperstimulării ovariene - când răspunsul prea puternic al ovarelor determină greață, vărsături, durere abdominală, uneori amețeli și dificultăți de respirație. În acest caz se indică oprirea tratamentului, dacă se confirmă acest sindrom.