1 iulie 2019, 10:09

Trompele uterine înfundate și infertilitatea. Cauze, simptome și soluții concrete

Trompele uterine joacă un rol esențial în obținerea unei sarcini, rolul lor constând în deplasarea spermei de la uter la ovare, fiind de asemenea responsabile cu reținerea ovulului în timpul ovulației și cu transportarea pre-embrionului în uter odată ce fertilizarea a avut loc, în vederea implantării corecte.

Pentru ca tot acest procedeu să fie realizat corect, este esențial ca trompele uterine să nu fie obstrucționate, orice leziune la nivelul acestora ar putea  împiedica absorbția ovulului sau trecerea spermei, împiedicând astfel apariția unei sarcini.

De menționat faptul că între 3- 4 femei din 10 cu probleme de fertilitate primesc diagnosticul de trompe uterine înfundate.
 

Care sunt cauzele leziunilor trompelor uterine?

  • boala inflamatorie pelvină: cea mai frecventă cauză, apare în 8 din 10 cazuri. Acesta este, de obicei, cauzată de microorganisme cum ar fi Chlamydia Trachomatis sau Neisseria Gonorrhoae, cunoscute în mod obișnuit ca boli cu transmitere sexuală, chlamydia și gonoree.
  • intervenții chirurgicale în zona pelvină: femeile care suferit anterior o intervenție chirurgicală în zona pelvină pot suferi complicații la nivelul trompelor uterine e.g.
  •         intervenții ginecologice: îndepărtarea chisturilor, ligațiile tubare, extracția fibromului uterin
  •         endometrioza
  •         malformații uterine
  •         apendicită complexă
     

Care sunt simptomele?

Blocajul trompelor uterine nu prezintă o simptolomogie bine stabilită. În unele cazuri, pacianta poate prezenta dureri în zona pelvină, scurgeri vaginale neobişnuite sau simptome specifice bolii inflamatorii pelvine sau endometriozei.
 

Cum afectează blocajul tubar fertilitatea?

Dacă obstrucția trompelor afectează numai una dintre cele două, sarcina poate fi obținută în mod natural, dar dacă afectează însă ambele trompe, va fi necesară recurgerea la o tehnică de reproducere umană asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro.

La Clinica Medicală Avicena Profertis, beneficiezi de un control amănunțit, oferit de medici cu experiență, iar în urma stabilirii unui diagnostic concret, se vor stabili pașii următori.

Nu lăsa infertilitatea să stea în calea fericirii tale, programează-te acum: 0232 220 785 ; 0232 276 433 ; 0758 042 785

Sursă foto: flo.health