Acum că ai trecut cu bine de celelalte săptămâni, cea mai frumoasă perioadă, trimestrul trei de sarcină, vine cu o serie de schimbări pentru tine, dar și pentru bebe. De asemenea, sfatul medicilor noștri este să te odihnești ceva mai mult ca până acum și să eviți efortul.
Schimările organismului tău și a copilașului
Printre schimbările cel mai des întâlnite este modificarea sânilor. Aceștia continuă să crească, iar cu aproprierea de termenul de naștere aceștia încep să producă colostrul – un lapte special pentru primele zile ale micuțului. Să nu te sperii dacă în ultimele luni sânii tăi vor prezenta o mică secreție gălbuie și grasă. Este un lucru normal.
Creșterea în greutate și câștigul de kilograme este cauzat de greutatea copilului, a placentei, lichidului amniotic, creșterea sânilor, a uterului și a volumului de sânge.
Vei avea parte de travalii false pe care le poți deosebi de cele reale prin faptul că nu sunt foarte dureroase. Contracțiile adevărate sunt mai puternice, durează mai mult și devin din ce în ce mai dese.
Umflarea picioarelor și a gleznelor este iarăși o schimbare des întâlnită la femeile însărcinate. Cauza este o urmare a presiunii uterului mărit, astfel sângele din venele de la nivelul picioarelor este transportat înapoi către inimă.
Urinarea frecventă și scurgerile vaginale pot da bătăi de cap în acest trimestru. Important e să nu confunzi drumurile dese la toaletă cu o infecție de tract urinal.
Și minunea din burtică are parte de multe schimbări. Spre exemplu, copilul va începe să-și deschidă pleoapele și să-și sugă degetul sau să imite acestă mișcare. Sistemul osos este complet dezvoltat, părul și unghiile îi cresc. Plămânii sunt ultimii care se dezvoltă, în rest, celelalte organe funcționează. În ultimele săptămâni bebelușul se pregătește pentru marele moment, așa că va coborî treptat în zona pelvisului, își va schimba poziția.
Cum să treci mai ușor peste această perioadă
Specialiștii noștri de la Avicena îţi recomandă plimbările de câteva ori pe săptămână. Aerul proaspăt îți va da energie, va stimula circulaţia sangvină, va reduce durerile şi amorţeala pe care le-ai putea simţi.
Dormi pe o parte, folosește un suport la nivelul spatelui. Încearcă să dormi cât mai multe ore peste noapte şi este recomandat să dormi puțin şi în timpul zilei pentru a fi cât mai odihnită la naştere.
Mergi la controale săptămânal pentru ca medicul să urmărească atât progresul tău, cât şi al micuţului pe măsură ce te apropii de naştere. Dacă ştii că totul este în regulă, vei putea să te relaxezi şi să te bucuri de ultimele săptămâni de sarcină.
Avicena este alături de tine pentru mai multe informații despre minunata perioadă a sarcinii. Pentru programări, ne puteți contacta la unul dintre următoarele numere de telefon: 0232.220.785, 0758.042.785.
|