17 august 2022, 12:30

Anemia în timpul sarcinii

Toate femeile care rămân însărcinate trebuie să știe că fierul în timpul sarcinii este esențial pentru producerea hemoglobinei. În sarcină volumul de sânge al corpului crește cu aproximativ 50%, copilul din pântece și placenta au nevoie de o rezervă proprie de fier.

Lipsa resurselor de fier din organism duce la anemie. Riscul crește cu atât mai mult cu cât grețurile de dimineață sunt asociate cu vărsături, dacă sarcinile se succed la o scurtă perioadă de timp, dacă sarcina este multiplă, dacă dieta este săracă în fier sau dacă fluxul menstrual dinainte de sarcină a fost abundent.

anemie-sarcina

 

Cum depistez anemia și care sunt cauzele acesteia

În timpul sarcinii medicul recomandă efectuarea mai multor seturi de analize care  permit determinarea hematocritului –  care măsoară procentul de celule roșii din plasmă, precum și a hemoglobinei – care  determină concentrația de hemoglobina din sânge.

Apariția anemiei  este frecventă pe măsură ce sarcina progresează, este recomandată repetarea analizei la sfârșitul celui de-al doilea sau începutul celui de-al treilea trimestru de sarcină.

Este absolut normal ca hematocritul și hemoglobina să scadă în cea de-a doua jumătate a sarcinii, când cantitatea de sânge a corpului crește cu 50%, iar cantitatea de plasmă crește mai rapid decât masa globulelor roșii – însă nu trebuie să scadă sub anumite valori.

 

Tratament pentru anemie

Medicul care se ocupă de sarcina ta trebuie să prescrie un supliment de fier. Doza pe care trebuie să ți-o administrezi diferă în funcție de severitatea anemiei.

Dacă luați suplimente de calciu sau antiacide ce conțin calciu, evită să le iei atunci când consumi alimente bogate în fier sau în același timp cu suplimentul de fier.

 

Cum afectează anemia sănătatea copilului?

Indiferent de nevoile tale de fier, copilul își va lua partea lui înaintea ta.  Totuși, la naștere copilul va avea depozite reduse de fier ceea ce va crește riscul de apariție a anemiei ulterior. În plus, există un risc mai mare de naștere prematură sau de a avea un copil cu greutate scăzută la naștere. 

 

Medicii Avicena Profertis sunt pregătiți pentru a îți oferi cele mai bune sfaturi. Programează-te la un consult și fă un pas înainte, spre o viață minunată: 0232.220.785, 0758.042.785.