1 septembrie 2019, 11:03

Azoospermia – infertilitatea masculină: cauze, diagnostic și metode eficace de tratament

Azoospermia reprezintă absența spermatozoizilor în lichidul seminal, fiind principala problemă legată de infertilitatea masculină. Aceasta apare când există probleme la ejaculare, spermatozoizii neputând fi eliminați (azoospermie obstructivă) sau la producerea acestora (azoospermie non-obstructivă).

Infertilitatea masculina Azoospermia
 

Azoospermia este asimptomatică, pacientul neștiind că se confruntă cu această problemă

Azoospermia nu provoacă dureri sau disconfort și nici nu are simptome evidente. Dacă după 1 an de zile de relații sexuale neprotejate femeia nu rămâne însărcinată, fiind exclusă infertilitatea acesteia, se poate pune problema infertilității masculine.

Diagnosticul poate fi stabilit doar prin investigații efectuate de medicul urolog-androlog, care va realiza în laborator o serie de teste, pentru a elimina toți factorii care ar putea conduce la infertilitatea partenerului. De obicei, investigațiile pornesc de la efectuarea unei spermograme.
 

Cauzele infertilității masculine

Factorii care contribuie direct la instalarea infertilității nu pot fi stabiliți, însă practica a identificat, în majoritatea cazurilor, o serie de cauze care ar putea contribui direct la scăderea fertilității:

 • probleme cu imunitatea;
 • stil de viață necorespunzător (stres, alcool, fumat, droguri, insuficiență de vitamine etc.);
 • supraîncălzirea testiculelor (prin efectuarea frecventă a băilor fierbinți, saunelor etc.);
 • dereglări hormonale (dacă corpul nu produce o cantitate suficientă de hormoni, este dereglat procesul de producere a spermatozoizilor; Atenție! Utilizarea produselor de creștere a masei musculare pot provoca o disfuncție hormonală);
 • probleme genetice;
 • varicocelul (dilatarea venelor spermatice ale scrotului, care împiedică producerea spermei);
 • criptorhidia (testiculele nu sunt situate corespunzător);
 • infecții;
 • cancer la nivelul testiculelor.
   

Metode de tratament

 • tratament cu hormoni (în cazul insuficienței hormonale, acesta va restabili echilibrul în corp și va spori formarea spermatozoizilor).
 • cale chirurgicală (dacă problema este prezența varicocelului, se tratează prin laparoscopie sau prin embolizarea varicocelului, o alternativă a operației. În vena femurală este introdus un mic tub (de dimensiunea unui vârf de creion), se injectează o substanță specială și niște spirale mici, care împiedică fluxul de sânge către vene.)

Chiar dacă pacientul este diagnosticat cu azoospermie, acest lucru nu înseamnă că nu va mai putea avea copii, întrucât aceasta se poate trata și astfel șansele de a deveni tătic cresc.

De asemenea, o altă soluție este fertilizarea in vitro prin injectarea intracitoplasmatică (se recoltează sperma de la partener, se studiază la microscop și se alege un spermatozoid care va fecunda ovulul injectat în uter).

Echipa medicală Avicena Profertis, specializată în servicii de infertilitate, va realiza examinările necesare în laborator și va prescrie tratamentul necesar, astfel încât visul de a deveni părinți să prindă viață: www.profertis.ro/contact

Sursă foto: medicalnewstoday.com