1 octombrie 2019, 09:07

Boala celiacă și infertilitatea. Cum afectează fertilitatea consumul de gluten

Boala celiacă reprezintă o afecțiune în care mucoasa intestinului subțire se degradează din cauza sensibilității prezenței glutenului din alimentație. Aceasta mai este cunoscută și sub denumirea de enteropatie glutenică.

Boala celiaca si infertilitatea

Absorbția nutrienților importanți – fier, zinc, acid folic, calciu – din alimentație este împiedicată de inflamarea intestinului subțire, iar aceasta duce la apariția problemelor medicale la nivelul tractului gastrointestinal, sistemului nervos central, osteoarticular și reproducător. Astfel, hormonii sunt afectați de tulburări digestive și nu mai stimulează ovarele ce produc ovule.
 

De ce apare boala celiacă

De cele mai multe ori, această afecțiune medicală apare în urma intoleranței la gluten, proteină ce se găsește în grâu, ovăz și orz.
 

Simptomele bolii celiace

Boala celiacă nu are simptome specifice și se poate manifesta diferit de la o persoană la alta.
 

Principalele simptome

  • stare de oboseală;
  • slăbiciune;
  • anorexie;
  • diaree moderată și intermitentă;
  • steatoree (eliminare de grăsimi în cantități mari prin fecale), care variază de la ușoară la severă;
  • scădere în greutate.
     

Complicațiile acestei afecțiuni medicale

Este important de precizat că aceasta poate provoca atât la femei, cât și la bărbați o scădere a fertilității. Totodată, femeile afectate de boala celiacă riscă să ajungă la menopauză mai devreme, iar la bărbați este afectată atât structura spermei, cât și motilitatea spermatozoizilor.
 

Cum este diagnosticată boala celiacă?

Diagnosticarea se face pe baza unui test de sânge și a evaluării mucoasei intestinale, prin endoscopie digestivă superioară cu biopsii multiple. Atunci când pacientul face acest test trebuie să consume produse ce conțin gluten și să nu adopte o dietă fără a consulta medicul specialist.

Dacă aceste afecțiuni nu sunt tratate la timp, pot afecta fertilitatea și armonia din cuplu. La Clinica Medicală Avicena Profertis, beneficiezi de un control amănunțit, oferit de medici cu experiență, iar în urma stabilirii unui diagnostic concret, se va stabili planul de tratament: 0232 220 785 ; 0232 276 433 ; 0758 042 785.