16 mai 2017, 14:59

Cancerul ovarian poate fi prevenit

Sănătatea este pentru fiecare dintre noi cea mai de preț comoară, însă uneori viața ne determină să luptăm pentru ea tocmai pentru a învăța cum să fim precauți și să învingem teama. Apelând la cei mai buni medici și aplicând sfaturilor acestora, chiar și cele mai grave probleme de sănătate pot fi rezolvate. Și pentru că tot mai multe femei se confruntă cu o afecțiune gravă, am ales să abordăm un subiect delicat, care însă nu trebuie ignorat: cancerul ovarian.

Cancer Ovarian Preventie

Află de la medicii specialiști ai Clinicii Avicena Profertis ce trebuie să știi pentru a preveni această boală:
 

Ce este cancerul ovarian?

Cancerul ovarian, numit de foarte mulți și „inamicul tăcut”, este o tumoare malignă ce se dezvoltă în ovare.
 

Posibile cauze

Până în prezent nu se cunosc cauzele exacte ale instalării cancerului ovarian, însă specialiștii presupun că cea mai plauzibilă cauză este dereglarea procesului normal de vindecare a țesutului cu care sunt acoperite ovarele. Iată cum: în fiecare lună din perioada fertilității, în timpul ovației, se produce o ruptură a unei zone mici de țesut. După ovulație, aceasta se vindecă, însă în unele cazuri, celulele normale suferă diverse schimbări, care, pe termen lung, pot conduce la degenerarea lor în tumoare.
 

Influența vârstei și a predispoziției ereditare

Femeile cu vârstă de peste 50 ani sunt principalele predispuse la acest tip de cancer. Însă acest lucru nu înseamnă că femeile tinere nu pot fi afectate.
 

Este important să știi că în dezvoltarea cancerului ovarian, o influență semnificativă  o are și predispoziția ereditară. În cazul femeilor care au în familie persoane depistate cu acest tip de cancer, riscul ca și ele să îl dezvolte crește de la 1,6% la 10,7% sau până la 50% (direct proporțional cu numărul de femei din familie). Nu contează dacă rudele sunt din familia tatălui sau a mamei, gradul de risc este același.
 

Specialiștii Clinicii Avicena Profertis recomandă ca, în cazul în care te afli în situația de mai sus, să te programezi la un consult fără teamă și cu încredere, întrucât prevenția este vitală.
 

Influența metodelor orale contraceptive și a nașterii

Un lucru probabil neștiut este acela că administrarea anticoncepționalelor la femeile tinere poate reduce riscul de cancer ovarian. De asemenea, dacă o femeie a născut măcar o dată, acest lucru poate reduce riscul dezvoltării acestei boli. În cazul femeilor aflate la menopauză și care utlizează hormoni feminini, este foarte importantă prevenția împotriva cancerului ovarian, deoarece acest tip de hormoni mărește riscul cancerului ovarian.

Chisturile ovariene, principalul semn alarmant

Chiar dacă, de cele mai multe ori, chisturile depistate sunt tumori benigne, orice chist trebuie să fie un semnal de alarmă. Ecografia oferă specialistului Avicena Profertis dovada clară că acel chist există, însă pentru a ști cu certitudine ce fel de chist este, se recomandă o urmărire a evoluției acestuia etc. Un lucru important de știut este că tumorile maligne cresc în dimensiuni odată cu trecerea timpului și nu regresează.
 

Programează-te la un control de specialitate

Dacă ai în familie un caz de cancer ovarian sau la sân (inclusiv cancerul la sân reprezintă un factor de risc), dacă ai luat medicamente cu hormoni feminini în timpul menopauzei sau ai fost depistată cu chisturi ovariene, este obligatoriu să faci un control de specialitate și să te adresezi unui medic specialist, care îți va urmări îndeaproape cazul.

Programează-te pentru un control de specialitate la Clinica Avicena Profertis pentru a preveni orice afecțiune ginecologică.
 

Te așteptăm cu drag de luni până vineri, în intervalul 10:00 – 18:00,  dar și sâmbătă, între orele 10:00 – 14:00.

Sursă foto: mageewomens.org

Modificat Tag-uri: cancer, ovare, control