Candidoza vaginală, cunoscută și sub numele de candida, reprezintă o infecție fungică cu care, din păcate, se confruntă majoritatea femeilor măcar o dată de-a lungul vieții. Aceasta poate recidiva, producând neplăceri și afectând viața celei care nu o depistează la timp sau nu o tratează corespunzător.
Cauzele apariției candidozei vaginale
Există două tipuri de cauze și anume:
I. Cauza principală: ciuperca denumită candida
II. Cauzele care favorizează apariția infecției, prin înmulțirea excesivă a ciupercilor:
-
Diabetul zaharat necontrolat
-
Administrarea de antibiotice
-
Sarcina
-
Slăbirea sistemului imunitar
-
Administrarea de contraceptive orale
Cum apare candidoza?
În vagin se află o prezență echilibrată de fungi și bacterii, printre care și candida. Când se produce însă un dezechilibru, cauzat de o cantitate prea mare de ciuperci prezente în vagin, acesta determină apariția infecției fungice numită candidoză.
Simptomele candidozei
Candidoza vaginală poate fi de două feluri, în funcție de cât de gravă este infecția sau de cât des recidivează aceasta. Astfel, putem vorbi de:
Candidoză vaginală simplă:
-
Mâncărime la nivelul vaginului și vulvei
-
Scurgere vaginală de culoare albă, fără miros, cu un aspect brânzos
-
Senzație de arsură simțite în timpul actului sexual sau urinării
-
Iritație la nivelul vaginului și vulvei
-
Înroșiri și umflături la nivelul vulvei
-
Sensibilitate vaginală, însoțită de durere
Candidoza vaginală complicată, care se manifestă prin simptome severe:
-
Înroșire extinsă a vulvei și a vaginului
-
Mâncărimi și umflături care conduc la fisuri, crăpături sau ulcere
Când putem vorbi de o candidoză recidivantă?
Atunci când infecția revine de cel puțin 4 ori într-un an, atunci pacienta suferă de candidoză recidivantă. Tratamentul în acest caz este mai agresiv, fiind urmat de un tratament de întreținere, care necesită și supraveghere medicală.
Este candidoza o boală cu transmitere sexuală?
Candidoza vaginală poate fi transmisă pe cale orală, în timpul sexului oral sau genitală, atunci când nu se folosește prezervativ. Cu toate acestea, partenerul nu prezintă simptome, el fiind doar purtător al infecției. În cazul unei candidoze recidivante însă, partenerul poate prezenta semne de candidoză genitală.
De reținut este faptul că și femeile care nu au o viață sexuală activă pot avea candidoză.
Sfaturi și recomandări
În cazul în care prezentați simptomele mai sus menționate, este recomandat să cereți sfatul medicului specialist, deoarecere, neștiind dacă este vorba sau nu de candidoză, care este gravitatea infecției, tratamentele luate fără prescripție medicale nu au niciun efect sau produc doar tratarea provizorie a infecției.
Vă așteptăm la Clinica Medicală Avicena Profertis pentru stabilirea unui diagnostic concret și pentru prescrierea tratamentului corespunzător: http://www.profertis.ro/consultatii-tratament/preturi-proceduri
Sursă foto: sfchronicle.com
|