1 iunie 2020, 09:05

Cum se modifică organismul femeii în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, în organismul viitoarei mămici au loc schimbări fiziologice importante, care asigură dezvoltarea normală a fătului și pregătesc organismul pentru naştere. Transformările încep să apară încă de la momentul fecundației, iar cele mai multe schimbări apar din cauza hormonilor estrogeni și progesteroni.

Care sunt schimbările majore din timpul sarcinii?

Creșterea greutății

O schimbare majoră o vei avea în privința greutății. Ultimele studii spun că este firească o creștere ponderală de 12 kilograme +/- 3 kilograme în timpul sarcinii. Ritmul creșterii este mai mare după săptămâna a 20-a de sarcină. În primul trimestru, o femeie ia în greutate aproximativ 1-2 kilograme, în trimestrul al II-lea, 4-5 kg, iar în trimestrul al III-lea 5-6 kilograme.

Sângele

În timpul sarcinii are loc o creștere a volumului plasmatic și eritrocitar, dar în mod inegal, ceea ce creează un fenomen de „diluție” care are ca efect scăderea concentrației de hemoglobină (anemie).

Modificările sânilor

O altă schimbare majoră la nivelul corpului sunt sânii, care cresc în volum și suferă modificări ale pigmentației mameloanelor și areolei mamare. În acel moment are loc o creștere a vascularizației sânului, vasele de sub piele devenind vizibile. Astfel, se produc trei fenomene la nivelul sânilor: mamogeneza(dezvoltarea glandei mamare pentru a fi aptă de alăptare), galactogeneza (pregătirea glandei mamare de a produce lapte), galactopoieza(fenomenul de întreținere a secreției lactate).

Grețurile de dimineață

Femeile însărcinate pot prezenta greață dimineața, dar și pe parcursul zilei. Greața este mult mai accentuată în primul trimestru de sarcină pentru că are loc o creștere a secreției salivare. De asemenea, în sarcină poate să apară și constipația. Există și cazuri în care gravida se poate confrunta și cu prezența hemoroizilor (datorită presiunii abdominale mari).

Schimbări la nivelul pielii

Pe timpul sarcinii, pielea devine mai destinsă și lucioasă datorită hipervascularizației. Totodată, și apariția vergeturilor este foarte des întâlnită de către gravide. Acestea au o culoare roșie-violacee în timpul celor 9 luni de sarcină, iar după naștere devin albe-sidefii.

Schimbări de dispoziție

Viitoarea mămică va trebui să se obișnuiască cu noul ei statut psiho-social. Responabilitățile care îi revin declanșează schimbări dese și bruște ale stării de dispoziție. Aceasta se poate simți tristă, distrată, incapabilă de a se concentra saupoate fi în culmea fericirii, fără un motiv anume. Toate acestea au ca substrat hormonii de sarcină, dar și emoțiile puternice pe care o viitoare mamă le simte.

Medicii Avicena Profertis îți sunt alături

Toate aceste lucruri sunt normale când ești însărcinată, însă atunci când emoțiile sunt prea puternice sau simți că nu mai poți gândi clar și nu ai cu cine discuta problemele ce te apasă, consultă-te cu medicul specialist. Medicii Avicena Profertis sunt alături de tine pas cu pas: 0232.220.785 sau 0758.042.785.