Polipul uterin este o masă de țesut ce se dezvoltă în interiorul uterului ca o mică excrescență, de consistență moale, prins de peretele uterin. Aceștia sunt de natură benignă, în cele mai multe situații. Cercetările arată că 25% dintre femei descoperă că au polipi uterini.
De ce apar polipii uterini
Estrogenul are un rol important în dezvoltarea polipilor. Pe durata ciclului menstrual, nivelul de estrogen din sânge se modifică, pregătind endometrul pentru o posibilă sarcină. Dacă embrionul nu se fixează, atunci apare ciclul menstrual.
În cazul în care nivelul de estrogen este mare, mucoasa uterului se poate îngroșa mai mult și astfel apar polipii. O altă cauză a apariției poate fi congestia vaselor de sânge din canalul cervical.
Simptomele afecțiunii medicale
Principalele simptome:
-
sângerari menstruale neregulate
-
sângerari vaginale între menstruații
-
infertilitate
-
menstruații dureroase și abundente
-
sângerări după contact sexual
-
sângerări vaginale după instalarea menopauzei
Există însă și cazuri în care pacienta este asimptomatică și nu are niciun simptom.
Complicațiile acestei afecțiuni medicale
Existența polipilor uterini duce la infertilitate. Conform studiilor, femeile infertile cărora le-au fost îndepărtați polipii uterini pe cale chirurgicală au avut șanse mult mai mari de a ramane însărcinate după inseminare artificială, față de pacientele cărora li s-a făcut inseminare fără îndepărtarea acestor polipi.
De asemenea, o altă complicație a acestei afecțiuni este riscul crescut de avort spontan la femeile cu FIV (dacă medicul nu a facut recomandarea de îndepartare a polipilor înainte de fertilizarea in vitro).
Recomandări medicale
Pentru că polipii uterini pot reapărea deși au fost îndepărtați chirurgical, este recomandat ca pacienta să efectueze un control periodic la medicul ginecolog.
Diagnosticul de polipi uterini
Polipii uterini pot fi depistați la un simplu control ginecologic. Cu cât acest proces este mai rapid, cu atât complicațiile și infertilitatea sunt mai departe de pacientă.
Tratamentul polipilor uterini
În majoritatea cazurilor, medicul ginecolog recomandă extirparea polipilor dacă provoacă infertilitate. În cazul în care aceștia sunt de dimensiuni mici, sunt ținuți sub observație, însă dacă în urma analizelor se dovedesc maligni, se recomandă histerectomia.
Pentru programări și detalii privind procedurile medicale oferite de Avicena Profertis, sună la 0232 220 785 ; 0232 276 433 ; 0758 042 785 sau scrie-ne în privat.
|