21 iulie 2015, 10:30

Durerile menstruale

Durerile menstruale – fenomen cu care se întâlnesc circa 50% din femei.

Ocazional sau regulat, durerile sunt unul dintre cele mai neplăcute aspecte ale menstruației. În terminologia medicală, durerile menstruale sunt numite dismenoree. Aceste dureri sunt normale, deoarece, în momentul menstruației, uterul se contractă pentru a elimina țesutul de care nu mai are nevoie, adică sângele. Pot fi însoțite de dureri de cap, diaree sau constipație, greață etc.

Dureri menstruale - Avicena ProfertisAcest tip de dureri pot avea mai multe cauze ascunse. Dacă persistă mai mult de 2 zile și sunt foarte mari (se poate ajunge și până la regim de pat), cauzele pot fi diverse infecții (precum cele vaginale) sau afecțiuni (tumoare, endometrioză, boală inflamatorie pelvină, fibromul uterin, ovarul polichistic). Pot fi și cauze ce nu țin de domeniul ginecologic, precum apendicita, diverticuloza intestinală, probleme gastro-intestinale etc. Când cauzele durerilor menstruale sunt infecțiile sau alte afecțiuni, în primul rând trebuie tratată cauza, apoi durerile, dacă mai persistă.

Pentru a reduce din intensitatea durerilor, trebuie să ne schimbăm stilul de viață. Importantă este dieta echilibrată și regulată. Utilizați cât mai puțină sare, zahăr și cofeină. Cu o săptămână înainte de menstruație, consumați multe fructe, legume și lactate, pentru a crește aportul de vitamine, minerale și calciu. Puteți lua suplimente de calciu și magneziu sau vitaminele B6 și E. Încercați să adoptați un regim alimentar regulat, de 3 mese pe zi. Exercițiile fizice cresc fluxul de sânge din corp și pot scădea durerea. Puteți recurge și la remediile naturale, precum ceaiul din ghimbir, coada șoricelului, mușețel, tei sau mentă, care oferă relaxare. De ajutor pot fi și calmantele luate de la farmacie.

În cazul în care durerile persistă și simțiți că sunt insuportabile, consultați un medic specialist, pentru a fi sigură că nu aveți alte afecțiuni sau probleme.

sursa foto: csid.ro
 

Modificat Tag-uri: menstruatie, ciclu