Ecografia 3D și 4D sunt tehnici noi care permit reconstruirea unui volum din alăturarea mai multor secțiuni “clasice” de ecografie obișnuită (2D). Astfel, aceasta redă o imagine, apropiată celei reale, a fătului, ceea ce ușurează procesul de examinare a copilului și este ușor de înțeles de către nespecialiști.
Ecografia 3D este de 2 tipuri. Prima se realizează de către medic prin scanare, metoda fiind numită freehand 3D, însă are o calitate mai slabă. A doua metodă este scanarea cu ajutorul sondei ecografice la o viteză constantă, care creează imagini cu o calitate mai bună, fiind tehnica 3D propriu-zisă.
Unele ecografe permit prelucrarea rapidă a imaginilor și redau imagini și mișcări în timp real (3D sau 4D).
Acest tip de ecografii permit o mai bună vizualizare a fătului, oferind acces la secțiuni imposibil de examinat anterior și informații ușor de înțeles. De asemenea, se pot vizualiza mai bine suprafețele (în special fața și organele genitale), oasele și coloana vertebrală, sistemul nervos, mâini și picioare.
Ecografia 4D redă mișcările copilului, comportamentul și expresiile lui, care reprezintă semne ale dezvoltării neuro-psihice.
Examinarea ecografică prezintă și limite. Dacă cantitatea lichidului amniotic este scăzută în momentul examinării, aparatul nu reușește să recunoască toate structurile. Mișcările prea accentuate ale copilului pot împiedica stabilirea volumului de cercetat, iar orientarea acestuia cu fața spre coloana vertebrală a mamei nu permite examinarea completă. Calitatea scăzută a imaginilor poate fi influențată și de supraponderalitatea viitoarei mămici.
Mai multe informații despre Prețuri și Proceduri.
sursa foto: myrome.org
|