În cazul tinerelor adolescente, prezența endometriozei este asemănătoare cu zâmbetul Monalisei, de o inocență misterioasă. Plângerile sunt comune din cauza durerii și provoacă compasiune, dar nu stimulează căutarea cauzei. Totuși, aceste plângeri pot acoperi o boală cu o severitate care nu se reflectă în gradul de disconfort și poate să fi ajuns deja într-un stadiu în care viața reproductivă viitoare a unui adolescent este grav compromisă.
Prin urmare, endometrioza este o afecțiune în care un țesut similar cu mucoasa uterului crește în alte părți ale corpului. Când acest țesut crește în locuri greșite, vă poate face să experimentați simptome incomode care vă pot afecta viața de zi cu zi. Unele persoane cu endometrioză pot întâmpina probleme în a rămâne însărcinate.
Cauzele endometriozei
După un secol de cercetări intense, endometrioza rămâne o boală cu diagnosticare întârziată a cărei cauză exactă nu este încă cunoscută, în principal pentru că instrumentele non-invazive nu sunt disponibile pentru diagnosticarea timpurie a afecțiunii.
Totuși, apariția endometriozei poate fi cauzată de procesul numit menstruație retrogradă, pe care 90% din femei îl experimentează. Acest lucru se întâmplă atunci când sângele menstrual curge înapoi prin trompele uterine în cavitatea pelviană, în loc să părăsească corpul prin vagin.
O altă cauză poate fi datorată hormonilor care transformă celulele din afara uterului în celule similare cu cele care căptușesc interiorul uterului, cunoscute sub numele de celule endometriale.
Alți factori posibili care pot avea un rol în cauzarea endometriozei sunt: o primă sarcină la o vârstă mai înaintată, sângerările abundente în timpul menstruației și perioadele care durează mai mult de cinci zile, prima perioadă menstruală înainte de vârsta de 11 ani sau modificări ale celulelor imune.
Tratament pentru endometrioză
Tratamentul poate să nu fie necesar dacă simptomele sunt ușoare, nu aveți probleme de fertilitate sau vă apropiați de menopauză, însă indicat este să le urmăriți și să decideți să urmați tratament dacă acestea se agravează.
Atunci când decideți care tratament vă este mai potrivit este important să discutați cu doctorul ginecolog, luând în considerare mai mulți factori: vârsta, care sunt principalele simptome, cum ar fi durerea sau dificultatea de a rămâne gravidă, întrucât unele tratamente vă pot împiedica să rămâneți însărcinată.
Antiinflamatoarele (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, pot fi încercate pentru a vedea dacă ajută la reducerea durerii. Ele pot fi utilizate împreună pentru dureri mai severe.
De asemenea, în funcție de gravitatea durerii se recomandă tratamentul hormonal care are rolul de a limita sau opri producția de estrogen în corpul, acest lucru ducând la micșorarea țesutului endometriozei din organism și reducerea durerii. Totuși, majoritatea tratamentelor hormonale reduc șansele de sarcină în timp ce sunt folosite, dar nu au un efect permanent asupra fertilității.
Laparoscopia este una dintre cele mai des utilizate metode care ajută la obținerea unor rezultate mai bune și de durată. Procedura se efectuează sub anestezie generală și constă în mici tăieturi (incizii) în burtă, astfel încât țesutul endometriozei poate fi distrus sau tăiat. Acest tip de intervenție chirurgicală vă poate ameliora simptomele și, uneori, poate ajuta la îmbunătățirea fertilității.
Medicii Avicena Profertis sunt pregătiți pentru a îți oferi cele mai bune sfaturi. Programează-te la un consult și fă un pas înainte, spre o viață minunată: 0232.220.785, 0758.042.785.
|