13 octombrie 2017, 15:11

Endometrioza: cauze, simptome, tratament

Endometrioza este boala care afectează un număr tot mai mai mare de femei cu vârstă fertilă, boala ginecologică fiind depistată cu dificultate, uneori rămânând nediagnosticată la multe paciente, din cauza simptomelor comune cu alte probleme ginecologice sau a intensității slabe ale acestora.

Ce înseamnă endometrioza?

Endometrioza este o boală ginecologică  generată de mucoasa din interiorul uterului, care se „deplasează” în exteriorul cavităţii uterine. Astfel, aceasta ajunge la nivelul ovarelor, trompelor, anselor intestinale, vezicii urinare, iar în cazuri grave, excepționale, mucoasa poate ajunge  la plămâni sau chiar pe creier.

Care sunt cauzele instalării endometriozei?

Nu există o explicație concretă și demonstrată a instalării acestei patologii în organism, însă cercetătorii au găsit câteva cauze care ar putea determina apariția endometriozei:

1. fragmente mici de mucoasă care în timpul ciclului menstrual urcă prin trompe şi ajung în cavitate abdominală, fixându-se pe organele sus menţionate;

2. resturi de celule  din cursul vieţii intrauterine a femeii, care se reactivează la vârstă adultă;

3. transformarea unor celule „normale” în celule de tip endometrial (uterin);

4. predispoziţia ereditară; de reținut este faptul că dacă mama are endometrioză, fiica o va dezvolta și ea, însă într-o formă mai severă;

5. boli autoimune (acestea se încadrează fie la cauze fie la consecinţele endometriozei);

6. toxine din mediu şi din alimentaţie, care au efect negativ asupra nivelului hormonilor reproducători şi distrug membrana celulară.

Care sunt simptomele endometriozei?

• Dureri în timpul menstruației și menstruaţii mai abundente (mai ales în fazele iniţiale ale bolii)
• Chisturi (mai ales la ovar) şi aderenţe
• Inflamaţii vezicale şi chiar sângerare pe ansele intestinale şi colon
• Tulburări de tranzit şi dureri la defecaţie
• Pleurezie

Endometrioza-Avicena

Ce proceduri operaționale sunt necesare pentru a depista boala?

Unele elemente de diagnostic sunt depistate de ecografie, iar alteori diagnosticul necesită RMN pentru a preciza extensia leziunii. Metoda de diagnostic cert, care permite şi recoltarea, este biopsia în zona respectivă.

Care este tratamentul pentru endometrioză?

Tratamentul pentru endometrioză este chirurgia laparoscopică.
Formele uşoare de endometrioză pot beneficia de tratamente hormonale care să blocheze funcţionarea endometrului (progestative, pilule contraceptive sau analogi de GnRH). Acestea au rolul de a pregăti intervenţia laparoscopică şi de a ţine sub control riscul recidivei. Alte tratamente sunt încă în fază experimentală.

Clinica Medicală Avicena Profertis recomandă ca orice pacientă care prezintă simptomele menționate să apeleze la medicul specialist pentru ca boala să nu avanseze, afectând astfel sănătatea fizică și psihică, dar și împlinirea acesteia ca femeie.

Contact Clinica Medicală Avicena Profertis