1 aprilie 2020, 16:10

Femeile însărcinate sunt afectate de coronavirus?

Este important de precizat că în aceste momente nu există încă dovezi că femeile gravide sunt mai predispuse la consecințele COVID-19, în comparație cu populația generală.

Informarea din surse sigure pentru femeile însărcinate

Ministerului Sănătății recomandă să stați în casă, evitând astfel locurile și situațiile aglomerate; de asemenea, spălarea pe mâini frecventă după ce ați venit din locuri publice, la domiciliu sau la locul de muncă. Toate măsurile pe care le puteți lua pentru a vă proteja pe voi și pe familia voastră pot fi consultate pe site-ul Ministerului Sănătății, la adresa www.ms.ro.

Potrivit CDC (Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA), nu există informații în rapoartele științifice publicate în legătură cu susceptibilitatea femeilor însărcinate la COVID-19. Următoarele informații sunt adunate din mai multe surse oficiale, avizate, începând cu 13 martie 2020.

The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a publicat în urmă cu câteva zile un raport cu privire la noul coronavirus (COVID-19) și cum se manifestă acesta în timpul sarcinii.

Aceștia au menționat următoarele aspecte: ”Deoarece vorbim despre un virus nou, impactul său asupra femeilor gravide nu este încă clar. Cele mai multe femei gravide care se îmbolnăvesc sunt de așteptat să aibă simptome ușoare sau moderate similare cu răceala sau gripa. Simptome mai severe, cum ar fi pneumonia, par a fi mai frecvente la persoanele în vârstă, cei cu un sistem imunitar slăbit sau boli pe termen lung. În prezent, nu sunt raportate decese ale femeilor însărcinate, infectate cu coronavirus.”.

Ce efect are coronavirusul asupra fătului dacă o viitoare mamă este diagnosticată cu o infecție?

Nu există dovezi care să indice un risc crescut de avort spontan. De asemenea, nu există dovezi că virusul poate fi transmis la copilul în curs de dezvoltare în timpul sarcinii. Prin urmare, dacă o femeie gravidă se îmbolnăvește, nu este de așteptat ca bebelușul să sufere anomalii.

Unii copii născuți de femei cu simptome de infecție cu coronavirus în China s-au născut prematur. Nu este clar dacă acest lucru s-a datorat coronavirusului sau deciziei medicilor care au asistat la naștere, respectiv au efectuat o cezariană pentru că femeia era bolnavă.

Virusul COVID-19 poate afecta alăptarea?

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), nu sunt încă dovezi care să indice faptul că virusul COVID-19 este transmis de la mamă la copil prin alăptare. De fapt, până în prezent, prezența coronavirusului în laptele matern nu a fost confirmată.

Cum se pot proteja femeile însărcinate împotriva tratamentului cu COVID-19?

Femeile însărcinate trebuie să facă aceleași lucruri ca și publicul larg pentru a evita infecția:

  • acoperiți-vă tusea
  • evitați persoanele bolnave
  • curățați-vă adesea mâinile folosind săpun și apă sau dezinfectant pe bază de alcool
     

Surse de informare:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/pregnancy-breastfeeding.html

https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy/

 

Sănătatea, familia și copiii sunt comorile pe care trebuie să le prețuim în viață și de aceea este foarte important să le protejăm în această perioadă. Avicena Profertis îți stă la dispoziție pentru orice fel de întrebări ai: www.profertis.ro .

Modificat Tag-uri: bebe, gravida, sarcina