Dacă sunteți în proces de încercare a obținerii unei sarcini și aveți relații sexuale regulate, în 9 din 10 cazuri ar trebui să aveți succes în decurs de un an. Totuși, într-un caz din 10, acest lucru nu se întâmplă. Vorbim atunci de infertilitate sau fertilitate redusă, iar în ultimul timp numărul bărbaților cu probleme de fertilitate este în creștere.
Se consideră că în 40% din cazuri, infertilitatea cuplului se datorează partenerului, iar în alte 40% se datorează partenerei, 20% din cazuri neputând fi determinate. Totuși, aceste procentaje nu reflectă cu precizie situația din prezent, întrucât se înregistrează o creștere mai rapidă în numărul de bărbați cu probleme de fertilitate decât în numărul de femei. Astfel, factorul masculin a devenit în ultimii ani cel mai frecvent motiv pentru apelarea la fertilizări în vitro.
Infertilitatea masculină este reprezentată de o insuficiență calitativă sau cantitativă a spermei. Există mai multe condiții ce pot cauza insuficiența, precum:
-
- Numărul scăzut de spermatozoizi (oligospermia)
-
- Motilitatea insuficientă a spermatozoizilor (astenospermia)
-
- Reacții imunologice ce împiedică spermatozoizii să treacă dincolo de cervix
-
- Diformități ale formei ce împiedică penetrarea zonei pelucide (teratospermia)
-
- Blocarea căilor de excreție a testiculelor, ceea ce împiedică producerea de spermatozoizi cu totul
Există și alte cauze ce nu țin de o insuficiență a spermei, precum:
-
1. Probleme privitoare la relațiile sexuale
-
2. Ejacularea prematură
-
3. Ejacularea retrogradă în vezică
-
4. Imposibilitatea erecției
De asemenea, studii recente arată ca într-un caz din 8, infertilitatea bărbaților este genetică.
Identificare și tratament infertilitate masculină
Problemele de fertilitate pot fi descoperite relativ ușor, printr-o serie de analize obișnuite ale spermei, ce determină numărul și calitatea celulelor sperm.
Pe lângă abordările tradiționale ce includ intervenții chirurgicale și tratamente imunologice sau hormonale, sterilitatea masculină poate fi tratată cu succes prin intermediul fertilizării in vitro (FIV) din cadrul recomandărilor Organizaţiei Mondiale de Sănătate. Această procedură are și o importanță diagnostică și prognostică, oferind informații despre abilitățile și capacitățile de penetrare a spermatozoizilor.
În cazul formelor mai serioase și netratate de oliogoastenospermie, se poate recomanda un tratament concentrat pe micromanipularea spermatozoizilor şi ovulelor (ICSI). Totuși, tratementele ICSI pot eșua în cazul în care mai mult de 30% din spermatozoizi prezintă proteine ADN deteriorate.
Cauzele deteriorării sunt:
-
- Vârsta mai înaintată
-
- Abstinența îndelungată
-
- Temperaturi ridicate
-
- Inflamare
-
- Fumatul
Ținem să insistăm în descurajarea fumatului, care are efecte extrem de distructive asupra fertilității nu numai bărbaților, ci și a femeilor.
Medicii Avicena Profertis au pregătirea și devotamentul necesar pentru a te ajuta să depășești infertilitatea. Programează-te la un consult și află sfaturi corecte pentru o viață sănătoasă: 0232.220.785, 0758.042.785.
|