18 octombrie 2022, 15:00

Infertilitatea secundară, cauze și tratament

Mulți oameni presupun că infertilitatea primară este mai frecventă decât infertilitatea secundară. Infertilitatea primară este atunci când un cuplu nu a avut niciodată copii și nu poate concepe. Cu toate acestea, infertilitatea secundară este cea mai comună formă de infertilitate feminină.

Infertilitatea secundară apare atunci când o persoană nu poate concepe sau nu poate duce sarcina până la termen după ce a născut deja în trecut. Cauza poate proveni din factori care implică unul sau ambii parteneri.

 

 

Cauzele infertilității secundare:

Infertilitatea primară și secundară au adesea aceleași cauze. Cel mai important lucru de știut este că, în marea majoritate a cazurilor, infertilitatea nu este vina ta. Știm că acest lucru nu te ajută să faci față mai ușor situației, dar odată conștientizat, te poate ajuta să te simți mai motivată să găsești soluții bazate pe dovezi care te pot ajuta să continui să concepi cu succes.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității secundare feminine este sindromul ovarelor polichistice care face ca ovarele sau glandele suprarenale să producă prea mulți hormoni ce împiedică ovarele să elibereze ovule. De asemenea, poate provoca dezvoltarea chisturilor pe ovare care pot interfera în continuare cu ovulația.

Totodată, problemele structurale îți pot afecta capacitatea de a rămâne însărcinată. De exemplu, dacă există un blocaj în trompele uterine, sperma și ovulul ar putea să nu se poată întâlni. Uterul poate avea, de asemenea, un defect structural sau tisular care împiedică implantarea.

Infecțiile - inclusiv infecțiile cu transmitere sexuală - pot provoca boli inflamatorii pelvine care pot duce la cicatrizarea și blocarea trompelor uterine, scăzând astfel rata de fertilitate.

Printre alte cauze regăsim și vârsta care joacă un rol important în fertilitatea secundară și tulburările autoimune care determină organismul să atace țesuturile sănătoase.

 

Tratament pentru infertilitatea secundară:

A face față fertilității secundare poate fi dificil. Programări nesfârșite la doctor, teste, proceduri și medicamente, nopți nedormite, timp și energie departe de micuțul tău, chiar și vinovăție pentru dorința unei alte sarcini atunci când multe femei se luptă să aibă tocmai asta și lista poate continua.

Totuși, dacă în trecut ați conceput cu ușurință, toate aceste lucruri se pot simți foarte înfricoșătoare și nefamiliare. Trebuie să țineți cont de faptul că tratamentul pentru infertilitate începe mai întâi cu identificarea cauzei acesteia, fapt care implică câteva teste: de ovulație, sânge, examinare pelvină.

Odată cunoscută cauza, medicul poate dezvolta un plan de tratament care poate include medicamente care să ajute la stimularea ovulației, pe lângă intervenții în stilul de viață, cum ar fi o viață alimentară sănătoasă.

În unele cazuri este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală. Deși operația sună înfricoșătoare, totuși, să ți se spună că există o soluție chirurgicală pentru infertilitatea ta este de fapt o veste destul de încurajatoare.

O altă metodă promițătoare include tehnologia avansată de reproducere prin care spermatozoizii sunt colectați și apoi introduși în uter în momentul ovulației.

 

Medicii Avicena Profertis sunt pregătiți pentru a-ți oferi cele mai bune sfaturi. Programează-te la un consult și fă un pas înainte, spre o viață minunată: 0232.220.785, 0758.042.785.