Știm cu toții cât de important este să te documentezi cu privire la toate etapele prin care vei trece în perioada prenatală, dar și în momentul nașterii. Primul consult ginecologic este cel mai complex, de aceea e bine să adresezi medicului specialist orice întrebări simți nevoia, fără nicio reținere. Pentru a-ți fi mai ușor, ți-am pregătit câteva întrebări esențiale pe care e bine să le adresezi în timpul primului consult prenatal.
6 întrebări esențiale la primul control ginecologic prenatal:
1. În ce constă nutriția prenatală?
Nutriția prenatală înseamnă să ai un plan al alimentației bine pus la punct, care să includă nutrienți speciali, în mod special proteine, dar mai ales cele recomandate de medicul specialist pentru a evita mitul mâncatului cât doi în locul celui al mâncatului pentru doi.
2. Am voie să iau medicamente în perioada sarcinii? Care sunt cele recomandate?
Uneori mămicile se tem să ia medicamente pe perioada sarcinii de frică să nu afecteze bebelușul. Întreabă medicul specialist dacă medicamentele pe care le iei în mod curent pot afecta în vreun fel fătul și dacă poți lua, în mod abitual, medicamente pentru durere, ca de exemplu ibubrofen sau aspirină. Și cum trebuie să procedezi, dacă apar stări puternice de greață sau dureri de cap. Consumul de medicamente diferă de la persoană la persoană, iar în funcție de rutina fiecăreia, este bine să ai soluția corectă la îndemână.
3. Pot face exerciții fizice în timpul sarcinii?
Dacă îți place să faci sport, în majoritatea cazurilor, sarcina nu reprezintă un impediment pentru practicarea acestuia. Documentează-te în legătură cu sporturile care îți sunt permise, intensitatea cu care pot să fie practicate, durata și modalitatea execuției, dar, mai ales, perioada în care sunt recomandate.
4. Este interzis consumul de alcool în timpul sarcinii?
E bine să știi că alcoolul, consumat în timpul sarcinii, poate afecta în mod ireversibil fătul. Fiind primul consult prenatal, este bine să obții o părere avizată de la medicul specialist cu privire la consumul de băuturi alcoolice. Dacă ești în perioada de preconcepție și îți controlezi ciclurile fertile, asigură-te că ai înțeles cum să procedezi cu privire la acesta.
5. Ce opțiuni există pentru planul nașterii?
Este bine să cunoști planul nașterii în detaliu încă de la început, pentru ca tu să fii relaxată și lipsită de griji. Întreabă medicul ginecolog ce opțiuni ai și împărtășește-i modul în care îți dorești să aduci fătul pe lume, dacă te-ai gândit deja la acest lucru.
Cel mai important rămâne siguranța ta și a copilului în timpul și după naștere, de aceea recomandarea medicului specialist este esențială. Acesta te va informa dacă este posibilă o naștere naturală sau prin cezariană și dacă îți va fi administrat un analgezic epidural sau ambulant. Este bine să știi că pentru elaborarea planului de naștere, comunicarea între medic și viitorii părinți este esențială. Chiar dacă de cele mai multe ori nu este cazul, trebuie să ai în vedere încă din primul moment și alte aspecte inopinate, cum ar fi inducția nașterii sau riscurile pe care le implică sarcina.
6. Odată la cât timp trebuie să fac un examen prenatal?
Este bine să ai un calendar cu toate programările ginecologice încă de la primul consult, astfel vei avea un plan general asupra a ceea ce urmează să se întâmple. Întreabă medicul specialist odată la cât timp trebuie să te întorci pentru o reexaminare și în ce constă aceasta.
Pentru orice îndoieli ai în legătură cu o anumită modalitate de naștere, poziția fătului în timpul nașterii, expulzarea placentei, contactul cu pielea (în special, după cezariană) și începutul lactației de după naștere, nu ezita să întrebi medicul specialist.
Cu cât vei avea mai multe informații încă din primul moment, cu atât mai relaxată te vei simți, știind că și tu și viitorul copil sunteți în siguranță și monitorizați de cei mai buni medici.
Echipa de specialiști a Clinicii Avicena Profertis te așteaptă cu cele mai bune sfaturi.
Alege-ți din timp medicul care îți va monitoriza sarcina și programează-te pentru primul consult ginecologic prenatal.
|