10 octombrie 2016, 15:02

Lista completă a analizelor înainte de FIV

Fertilizarea In Vitro poate părea o procedură complexă, dar, dacă te informezi de la început de la cei mai buni specialiști în domeniu, ai încredere că totul va fi bine pentru tine și copilul tău. Medicii Clinicii Avicena Profetis îți dezvăluie lista completă a analizelor ce trebuie realizate înainte de a efectua procedura FIV atât pentru cuplu, cât și explorări mai speciale.
 

Lista completă a analizelor necesare înainte de FIV:

1.    Analize obligatorii  pentru cuplu:

A.    Spermograma

-    Ce este: presupune interpretarea, prin examinare la microscop (de către biolog sau de un echipament automat), a numărului, a mobilității și a formei spermatozoizilor.
-    De ce se face: estimează dacă partenerul este factorul determinant al infertilității cuplului în 35-40% din cazuri.
-    Ce condiții trebuie îndeplinite pentru un rezultat corect: (a) 3-5 zile de repaus sexual; (b) recoltarea se face, de preferat, la sediul laboratorului sau al clinicii; contactul cu mediul extern afectează rezultatul; (c) în cazul unui prim rezultat nefavorabil la limită, pentru a obține un rezultat definitiv, este recomandată repetarea peste o lună a spermogramei.

 

B.    Verificarea trompelor uterine

-    Ce este: examinarea pasajului prin trompe a unor substanțe care pot fi evidențiate prin tehnici de imagistică (ecografie, histerosalpingografie - numită și radiografie la trompe)
-    De ce se face: trompele uterine sunt calea de legătură între uter și ovare, locul unde ajung spermatozoizii și cel unde se produce ovulul. Întreruperea, prin obstrucție sau prin inflamație, duce la imposibilitatea întâlnirii celulelor, ceea ce înseamnă că nu se obține sarcina. Studiile arată că trompele uterine pot fi responsabile de cca. 30% din cazurile de infertilitate.
-    Ce condiții trebuie îndeplinite pentru un rezultat corect: (a) se efectuează în prima parte a ciclului, preferabil între zilele 5-9, numărând din prima zi de menstruație; (b) nu se efectuează dacă există suspiciunea unei sarcini, a unei infecții sau a unei alergii la substanțele folosite.

 

C.    Verificarea funcționării ovarelor

-    Ce este: presupune verificarea funcționării ovarelor prin nivele hormonale asociate ovulației
-    De ce se face: pentru a verifica dacă ovarele produc ovule care să poate fi fecundabile de spermatozoizi
-    Tehnica: verificarea funcționării ovarelor presupune realizarea următoarelor acțiuni: (a) măsurarea temperaturii corpului în fiecare zi, timp de 3 luni; ovulația determină creșterea ușoară a temperaturii cu 0.5 grade, dar este expusă la numeroase erori; (b) dozarea din sânge a hormonului ce produce ovulația - LH, în ziua 13-14 de ciclu; (c) dozarea din urină a eliminării de LH (testele de ovulație) se recomandă a fi efectuată în jurul zilei presupuse a ovulației.

 

D.    Hepatită:

-    Ag Hb-s
-    Ag Hb-c

 

E.    Infecții transmisibile la făt:

-    HIV
-    VDRL / TPHA (sifilis)
-    Testul TORCH (Toxoplasma/Rubeola/Citomegalovirus/Herpes virus.

 

F.    Dozări hormonale

-    De ce se face: în cazul ciclurilor neregulate, a patologiei ovulatorii sau a infertilității primare, se recomandă realizarea următoarelor analize:
-    Progesteron seric (ziua 21)
-    Estradiol seric periovulator
-    FSH, LH (ziua 3)
-    Prolactina
-    TSH
-    Androgeni.

 

G.    Examen secreție vaginală și examen citologic Babeș – Papanicolau

-    De ce se face: pentru a exclude procesele neoplazice de la nivelul colului uterin.

 

H.    Examen ecografic endovaginal

-    De ce se face: pentru uter.

 

2.    Explorări mai speciale

Aceste analize sunt recomandate înainte de FIV sau după eșecul unei proceduri de FIV:

A.    Biopsie de endometru

-    De ce se face: pentru eliminarea unei patologii ovulatorii, a tulburărilor de fază luteala.
-    Cum se realizează: se efectuează cu ajutorul unor catetere foarte fine (Pipelle Cornier), introduse prin colul uterin și care nu necesită  dilatația acestuia (fără anestezie). Prin aspirare, se recoltează material din mucoasă endometrială, ce va fi ulterior analizat anatomo-patologic.

 

B.    Histeroscopia

-    Ce este: presupune examinarea interiorului cavității  uterine, unde pot exista alipiri de pereți (sinechie), anomalii de formă (uter septat) sau formațiuni intrauterine (polip, fibrom) care împiedică prinderea sarcinii.
-    Când se face: poate fi asociată cu Biopsia de endometru.

 

C.    Analiza unor tulburări ale factorilor de coagulare

-    Ce și când se recomandă: mai frecvent trombofilia; se indică mai ales pentru cazuri cu sarcini anterioare pierdute sau cu istoric în familie de boli de coagulare (varice, tromboze).

D.    Analiza pentru un diabet zaharat, forma clinică sau nemanifestă

E.    Analize care, în anumite condiții, pot stabili șansele de a avea un FIV de succes:

-    Factorul anti-Mullerian (AMH)
-    Cariotip genetic
-    Examen endocrinologic
-    Examen urologic (mai ales pentru bărbați).

Recomandări finale:

-    dacă analizele sunt recente (<6 luni) și de calitate nu se refac
-    dacă analizele sunt vechi sau lipsesc se efectuează un nou set.

Pentru analize cu rezultate de încredere, apelează la servicii Clinicii Avicena Profetis: www.profertis.ro/contact

Modificat Tag-uri: analize, FIV