1 octombrie 2015, 13:25

Malformaţiile uterine, cauză de infertilitate

Anomaliile de formare şi dezvoltare a uterului reprezintă o maladie ce apare la 3-5% din femei, iar între cele cu infertilitate sau cu pierderi repetate de sarcină, procentul se triplează. 
 

Dintre anomalii, cele mai frecvente sunt: 

- uterul septat, în care în interiorul cavităţii persistă un “perete” care separă uterul în 2 părţi (complet sau incomplet);

- uterul dublu, în care cei 2 muguri din care se formează uterul prin unirea pe linia mediană, nu se alipesc, ci rămân separaţi, formând fiecare câte o “jumatate” de uter, cu trompa şi ovarul;

- anomalii ale cavităţii, de exemplu uterul insuficient dezvoltat (hipotrof) şi uterul cu cavitate în “T” (faţă de forma normală care este triunghiulară);

- anonalii de formare şi permeabilizare a colului uterin, a vaginului;

- absenţa completă (aplazie) sau pe jumătate a uterului (uterul unicorn);
 

Aceste anomalii pot fi şi asociate, sau pot fi în diverse grade, ceea ce ridică dificultăţi în clasificarea lor, şi deci în managementul cazurilor.

La Salonic, într-un simpozion recent dedicat acestei probleme, au fost analizate toate aspectele legate de anomaliile acestea, ca diagnostic în medicina modernă, şi ca posibilităţi terapeutice.

Iată câteva concluzii: Uterele septate, în continuare peste jumatate din totalul cazurilor, sunt cel mai uşor diagnosticate azi prin ecografia 3d ginecologică, şi confirmate cu endoscopie uterină (histeroscopie). Ultima permite şi secţionarea septului, cu ajutorul unor foarfeci mici speciali, sau cu ansă electrică. În felul acesta, se vor evita pierderile de sarcină prin prinderea sarcinii pe sept - care nu este vascularizat, şi astfel se tratează infertilitatea de care aceste paciente se plâng.

Uterele duble nu sunt propriuzis cauza de infertilitate gravă, şi de multe ori e suficientă cateterizarea colului (gest medical minor, sau în cadrul inseminării intrauterină) pentru a obţine o sarcină. Şi aici, ecografia 3d are un rol esenţial, putând diferenţia între uterele cu sept complet şi uterele duble.

Anomaliile de cavitate sunt diagnosticate prin ecografie 3d, şi uneori e necesar RMN. Histeroscopia permite, în unele cazuri, “ajustarea” cavităţii, dar există unele limite de siguranţă ale grosimii pereţilor uterini, sub care există riscul de perforaţie imediată sau de ruptură în timpul unei viitoare sarcini.

Celelalte anomalii, mai rare, beneficiază de intervenţii mai complicate, în care prognosticul reproductiv este afectat şi pacientele trebuie să recurgă la alte metode.

În concluzie, în majoritatea anomaliilor congenitale uterine, diagnosticul se pune printr-un examen ecografic 3d de specialitate, asociat cu o histeroscopie. Pacienta trebuie examinată complet, pentru alte anomalii asociate (mai ales legate de rinichi), iar prognosticul după rezolvare este bun.

Centrul Medical Avicena Profertis vă pune la dispoziţie atât ecografia 3d ginecologică pe echipamente de ultimă generaţie, cât şi histeroscopia, manevră de efectuat în ambulator cu plecarea pacientei în aceeaşi zi acasă.

 

Modificat Tag-uri: infertilitate