Menopauza înseamnă încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini (estrogen și progesteron), cât și a funcției ovulatorii.
Menopauza înseamnă absența timp de un an a menstrelor și apare prin „consumarea” numărului de foliculi din ovare. Ne naștem cu un număr fix de foliculi primordiali, pierdem mulți până la pubertate, apoi, lunar, prin ovulație. Așadar, avem genetic un număr diferit de foliculi și, prin urmare, vârsta de instalare a menopauzei este variabilă.
Etapele instalării menopauzei
Există mulți factori care ajută la determinarea momentului în care debutează menopauza, inclusiv construcția genetică și sănătatea ovarelor.
Perimenopauza
Perimenopauza apare înainte de menopauza și este o etapă în care hormonii și organismul se pregătește pentru menopauza. În această perioadă, care poate dura de la câteva luni la câțiva ani, fluxul menstrual poate fi mai abundent sau mai slab. Există și femei care nu experimentează această etapă și care intră brusc la menopauză.
Menopauza prematura
Aproximativ 1% dintre femei încep menopauza înainte de 40 de ani, etapă cunoscută drept menopauza prematură sau insuficientă ovariană primară, iar patologia ei face subiect separat în endocrinologe și ginecologie.
Menopauza
Se spune că o femeie a intrat la menopauză atunci când timp de 12 luni la rând nu a mai avut menstruație.
Postmenopauza
Postmenopauza se referă la anii de după apariția menopauzei. În această perioadă, simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, încep să fie resimțite mai rar.
Tratament recomandat la menopauză
Terapia menopauzei este complexă și trebuie individualizată. În general, tratamentele se concentrează pe ameliorarea semnelor și simptomelor și pe prevenirea sau managementul afecțiunilor cronice care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă.
Până la instalarea completă a menopauzei, contracepția trebuie urmată prin protecție locală sau dispozitiv intrauterin dacă există anterior, întrucât există încă risc de sarcină nedorită.
Osteoporoza apare progresiv, dar în primii ani de la menopauză se pierde rapid masa osoasă, deci trebuie luate măsuri.
Surplusul în greutate poate fi controlat prin dietă strictă și mișcare fizică.
Se recomandă autoinspectarea regulată a sânilor, mamografie și ecografie mamară anuală sau la doi ani, ecografie abdominală la doi ani, test DEXA pentru depistarea osteoporozei, analize de sânge anuale.
Medicii Avicena Profertis sunt pregătiți pentru a îți oferi cele mai bune sfaturi. Programează-te la un consult și fă un pas înainte, spre o viață minunată: 0232.220.785, 0758.042.785.
|