
Cauzele menopauzei timpurii
De cele mai multe ori, cauzele rămân necunoscute, însă sunt condiții ce pot determina acest fenomen. Anumite tratamente medicale, defecte cromozomiale, moștenirea genetică sau chimioterapia și radioterapia pot duce la dereglarea funcției ovariene și, prin urmare, la menopauza timpurie.
Simptome ale menopauzei timpurii
Principalul simptom cu care se confruntă femeile aflate la menoapuză timpurie este sindromul insuficienței ovariene (SIO). Aproximativ 1% din femei au această problemă.
Există o serie de simptome ce pot fi resimțite atunci când ovarele nu își mai îndeplinesc funcția:
-
- Menstruații neregulate
-
- Uscăciune vaginală (cauzată de nivelul de estrogen redus)
-
- Bufeuri (valuri de căldură și transpirații, mai ales pe timpul nopții)
-
- Schimbări bruște de dispoziție
Simptomele care apar sunt de cele mai multe ori asemănătoare cu cele ale menopauzei normale. Cel mai frecvent întâlnite sunt menstruațiile neregulate, bufeurile, uscăciune la nivelul vaginului sau disconfort la nivelul vezicii urinare.
De asemenea, mai pot fi simptome de tip creștere în greutate, scăderea libidoului și un aspect uscat al pielii. Mai mult decât atât, pot să apară dureri musculare sau dureri ale articulațiilor, migrene și insomnie.
Unele femei pot avea mici episoade de pierderi de memorie. Se poate trece ușor de la o stare de calm, la nervozitate și se poate ajunge chiar la stări depresive.
O diferență față de menopauza normală este că, în cazul menopauzei premature, simptomele nu apar treptat, cu 2 sau 3 ani înainte de instalarea propriu-zisă a menopauzei, ci apar brusc.
Medicii Avicena Profertis îți stau la dispoziție cu sfaturi și susținere la fiecare pas. Programează-te la un consult și află cum să treci cu bine peste această afecțiune: 0232.220.785, 0758.042.785.
|