Perioada postpartum este perioada de refacere după naștere, în care organele genitale revin la starea lor normală. Putem discuta despre lehuzia imediată, care începe după expulzia fătului și durează aproximativ 2-3 ore și lehuzia tardivă, care poate dura până la 6 săptămâni după naștere.
Este absolut rezonabil să experimentezi o anumită durere și disconfort în săptămânile după naștere, dar este esențial să fii conștientă unde se termină „normalul”. Unele complicații postpartum care nu sunt abordate pot interfera cu vindecarea și pot cauza probleme de durată.
Ține minte: copilul tău are nevoie de multe lucruri, dar unul dintre cele mai importante dintre acestea ești tu. Fă-ți timp să-ți asculți corpul, să ai grijă de tine și să vorbești cu un medic despre orice nelămurire.
Simptome și complicații postpartum:
Multe complicații postpartum pot fi tratate cu succes dacă sunt identificate la timp. De aceea, este important să te adresezi unui specialist dacă te confrunți cu următoarele simptome: dureri în piept, respirație obstrucționată sau dificultăți de respirație, convulsii, gânduri de a te răni pe tine sau copilul.
Riscul general de a muri din cauza unei complicații legate de sarcină este scăzut. Totuși, în cazul femeilor cu afecțiuni cronice, cum ar fi boli cardiace, obezitate sau hipertensiune arterială, există un risc mai mare de a se confrunta cu complicații legate de sarcină.
Perioada de recuperare după naștere, poate fi o perioadă dificilă pentru multe femei, fiind marcată de o serie de complicații care pot avea un impact negativ asupra sănătății și bunăstării femeii și bebelușului său.
Printre cele mai comune complicații ale perioadei postpartum se regăsesc:
- Hemoragia postpartum - care poate apărea în primele 24 de ore după naștere și poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv o ruptură uterină sau o placentă reținută și necesită intervenție medicală imediată pentru a opri sângerarea;
- Infecții ale tractului urinar și infecții ale cavității uterine;
- Depresia postpartum care poate apărea după naștere și poate afecta până la 1 din 7 mame. Simptomele includ tristețe, anxietate, pierderea interesului pentru activități obișnuite și dificultăți de somn și de alimentație. Este important să discutați cu medicul dacă observați aceste simptome;
- Incontinența urinară, o complicație comună după naștere care poate fi cauzată de slăbiciunea mușchilor pelvieni.
Sfaturi și tratament în perioada postnatală:
Este foarte important să îți prioritizezi sănătatea. Începe să te gândești la planul de îngrijire postpartum înainte de a da naștere. După naștere, discută cu medicul despre riscul unei complicații legate de sarcină și despre orice îngrijire specială de care ai putea avea nevoie.
De asemenea, medicii Avicena Profertis recomandă ca îngrijirea postpartum să fie un proces continuu și nu doar o singură vizită după naștere. În primele 3 și 12 săptămâni de la naștere, consultați medicul pentru o evaluare completă postpartum.
Puteți discuta despre starea de spirit și bunăstarea emoțională, contracepție și distanța dintre nașteri, revizuirea informațiilor despre îngrijirea și hrănirea sugarilor, obiceiurile tale de somn și despre probleme legate de oboseală, toate acestea urmate de un examen fizic. Consultația poate include o verificare a abdomenului, vaginului, colului uterin și uterului pentru a te asigura că procesul de vindecare este complet. Nu uita, este un moment minunat pentru a vorbi despre orice îngrijorare pe care o ai, inclusiv despre reluarea activității sexuale și despre modul în care te adaptezi la viață cu un nou copil.
În perioada de alăptare este esențial să consumi suficiente lichide pentru a menține un echilibru hidric adecvat și necesarul de lapte. În plus, este posibil să experimentezi constipație după naștere, iar sucul de prune (sau compotul) poate fi util pentru a stimula tranzitul intestinal.
În perioada postnatală, dieta ta ar trebui să fie similară cu cea din timpul sarcinii, cu un conținut crescut de proteine și vitamine, împărțită în mese mici și consistente și completată cu fructe, legume proaspete, sucuri și lapte. Un regim alimentar echilibrat, care este hiperproteic și hipercaloric, îți poate oferi energie pozitivă, putere și încredere în sine.
Medicii Avicena Profertis lucrează îndeaproape pentru a-ți oferi cele mai bune recomandări pentru a te recupera mai ușor după naștere.
Programează-te la un consult și fă un pas înainte, spre o viață minunată:
0232.220.785, 0758.042.785.
|