Dacă rugăm orice mămică să ne spună care a fost cea mai frumoasă perioadă din viața sa, sunt șanse foarte mari să ne vorbească despre sarcină. Însă pe cât e de frumoasă, pe tot atât e de vulnerabilă. Organismul este slăbit, astfel că infecțiile sunt mai ușor de contractat, iar consecințele acestora mai grave, atât pe moment, cât și pe termen lung.
Cele mai des întâlnite și mai periculoase afecțiuni în cazul femeilor însărcinate sunt infecțiile cu transmitere sexuală (ITS). Acestea pot pune în pericol atât dezvoltarea fătului, cât și viața acestuia sau chiar a mămicii.
Tipurile de infecții și riscurile lor
Dintre infecțiile cu transmitere sexuală, cele mai răspândite și periculoase sunt: herpesul genital, HIV/SIDA, HPV, hepatita B, sifilisul, gonoreea, trichomoniaza și Chlamydia. Dacă acestea nu sunt descoperite și tratate la timp, efectele pe termen lung pot fi devastatoare: hepatită cronică, cancer cervical sau genital, ciroză hepatică.
Infecțiile pot fi transmise copilului intrauterin, prin placentă sau în timpul travaliului, dacă nașterea se face vaginal, mai ales dacă femeia nu știa că este purtătoare de virus. Complicațiile și problemele de sănătate ce pot apărea încă de la naștere sunt: greutate mică, conjunctivita, pneumonie, tulburări neurologice, hepatita, meningita, ciroza hepatică.
Tratament și prevenție
Tratamentul poate fi dificil de administrat, odată ce sarcina e deja începută. Criteriile care influențează tratamentul sunt: cât de extinsă este infecția și în ce stadiu este sarcina. Motivul dificultății tratamentului este acela că multe soluții implică administrarea antibioticelor, care sunt contraindicate sau chiar interzise femeilor gravide, întrucât pot duce la apariția malformațiilor congenitale ale fătului, mai ales în primul trimestru.
Există totuși și o rază de soare. Majoritatea infecțiilor pot fi diagnosticate și tratate cu ușurință, atâta timp cât acest lucru se face din timp. În cazul monogamiei, care este una dintre cele mai sigure măsuri de protecție, testarea partenerilor poate fi garanția unei sarcini fără complicații de ordin infecțios. Dacă eventualele ITS sunt tratate încă de dinaintea concepției, cuplul poate continua fără stres.
Medicii Avicena Profertis sunt pregătiți pentru a te ajuta în planificarea sarcinii, testarea afecțiunilor și tratarea acestora.
Programează-te la un consult și fă un pas înainte, spre o sarcină sănătoasă: 0232.220.785, 0758.042.785.
|