2 aprilie 2019, 09:04

Sindromul ovarelor polichistice, cea mai frecventă cauză a infertilității

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarului polichistic este o tulburare hormonală comună la femeile de vârstă reproductivă (de la bun început trebuie menționat faptul că nu este o „boală”, ci o asociere de simptome și elemente clinice). Această tulburare trebuie monitorizată și necesită tratament, întrucât una dintre principalele consecințe este infertilitatea.
 

Care sunt cauzele apariției?

Sindromul ovarelor polichistice apare mai frecvent la femeile tinere, care au mulți foliculi la nivelul ovarelor. Acest lucru indică faptul că acestea sunt foarte fertile, însă uneori această cantitate de foliculi produce mai multe chisturi ovariene, însoțite de durere.
 

Care sunt simptomele?

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune asociată cu perioadele anovulatorii (absența menstruației) și sindromul metabolic asociat bolilor cardiovasculare sau dezvoltării diabetului.
Femeile cu ovar polichistic se confruntă cu:

  • ovulație cu mai mult disconfort (durere pelvină)
  • tulburări emoționale
  • hirsutism (păr excesiv pe față, piept, abdomen sau coapse)
  • acnee
  • căderea părului

De menționat faptul că există o diferență între ovarul polichistic, care nu afectează creșterea în greutate, și sindromul ovarului polichistic, în care poate apărea:

  • sindrom metabolic
  • creștere a rezistenței la insulină
  • pierderea fertilității (din cauza perioadelor anovulatorii, ovulației neregulate și amenoreei)
     

Metode eficace de tratament

Este esențial de menționat că sindromul ovarului polichistic se agravează în timp dacă nu este tratat corespunzător. Se recomandă prescrierea unui tratament hormonal de către medicul specialist, astfel încât chisturile să dispară treptat, ciclul menstrual să se regleze, iar celelalte simptome să se atenueze.
 

Programează-te la Avicena Profertis, unde medicii noștri specialiști vor analiza cazul și vor prescrie metodele eficace de tratament, astfel încât liniștea să revină în viața ta: www.profertis.ro/contact

Sursă foto: miamiobgyns.com