14 mai 2021, 07:04

Sportul în timpul sarcinii: sigur sau de evitat?

De fapt, nu numai că e în regulă să faceți sport, chiar este benefic și recomandat. 30 de minute pe zi de activitate fizică moderată vă pot da o stare de bine, vă pot îmbunătăți somnul și reduce durerile din timpul sarcinii.

sport-sarcina-avicena

Totuși, există câteva recomandări pe care să le aveți în vedere:

Cereți acordul medicului obstetrician– deși sportul este benefic în general, există cazuri particulare (precum riscul de naștere prematură) care necesită monitorizarea atentă de către medic.

Începeți cu pași mici – mai ales dacă nu aveați obiceiul de a face mișcare, e important să nu vă suprasolicitați. Începeți cu 10 minute odată la câteva zile, ajungând treptat la 30 de minute pe zi.

Hidratare și precauție– asigurați-vă că beți suficiente lichide în timpul efortului fizic, cu precădere dacă vremea e călduroasă. De asemenea, purtați haine comode și protejați-vă pielea cu creme de fotoprotecție.

Moderație – nu este momentul să încercați să slăbiți sau să practicați o activitate fizică intensă. Ca idee, ar trebui să puteți purta o conversație în timpul activității fizice. Dacă nu aveți suficient aer pentru asta, reduceți intensitatea, întrucât pot apărea complicații precum sângerare vaginală sau contracții uterine.

 

Exerciții fizice recomandate femeilor însărcinate

În principiu, exercițiile ce pot fi executate în siguranță sunt cele cu impact redus, care nu pun presiune pe articulații prin sărituri, lovituri sau alergare.

Mersul este sigur, ușor de practicat, fiind astfel modalitatea ideală de a începe practicarea unui sport pe timp de sarcină. Înotul este de asemenea recomandat, întrucât folosește tot corpul și nu forțează articulațiile. În același timp vă oferă o senzație de plutire, fără a mai simți greutatea abdomenului mărit. De asemenea, puteți opta pentru programe de aerobic pentru femei gravide sau yoga prenatală.

 

Ce exerciții trebuie să eviți dacă ești însărcinată

Activitățile de risc, precum scufundările sau parașutismul trebuie evitate. De asemenea, contraindicate sunt și sporturile în care probabilitatea de a cădea este mare: schi, călărie, gimnastică, patinaj, surfing.

Orice activitate fizică trebuie încetată imediat dacă aveți simptome precum: sângerări vaginale, amețeli, dificultate în respirație, palpitații, contracții uterine, greață și crampe musculare.

Medicii Avicena Profertis îți stau la dispoziție pentru sfaturi și susținere la fiecare pas al sarcinii tale. Programează-te la un consult și află cum să te menții în formă, asigurând atât sănătatea ta, cât și pe cea a micuțului: 0232.220.785, 0758.042.785.