Numit și froțiul Papanicolau, test Babeș-Papanicolau, Pap-test sau „Papanicolau”, acest test este o analiză importantă pe care trebuie s-o facă orice femeie. Acest test permite depistarea din timp a formelor timpurii ale cancerului de col uterin.
Uneori, există infecții care nu se manifestă evident sau care produc alte semne (vegetații, răni-ulcerații). Deși nu sunt diagnosticate prin froțiul cito-bacteriologic, ele pot fi recunoscute prin examinarea ginecologică. Este vorba de infecții virale sau alte microorganisme).
De obicei, testul se face odată cu examenul ginecologic, reprezentând o analiză a secreției vaginale. Femeile care trebuie să facă Testul Papanicolau sunt cele:
- care și-au început viața sexuală de 6 luni sau de cel mult 3 ani;
- care au o vârstă de până la 21 de ani;
- care deja au realizat un astfel de test, însă rezutatele acestuia nu au fost foarte bune.
Efectuarea testului trebuie să fie recomandată de medic.
Pentru a avea rezultate precise, medicul trebuie să cunoască tot ce ține de sănătatea dumneavoastră, tratamente și afecțiuni anterioare. Înainte de a realiza această examinare, trebuie să respectăm câteva indicații:
- trebuie evitat contactul sexual cu 48 de ore înainte, precum și folosirea tampoanelor, dușurile intravaginale sau medicamentele intravaginale;
- acest test nu trebuie făcut în timpul menstruației;
- medicul trebuie să știe toate detaliile legate de starea de sănătate.
Procedura însăși de preluare a celulelor nu este dureroasă și durează nu mai mult de 5 minute. Medicul anatomo-patolog sau citolog va examina aceste celule conform unor criterii prestabilite. Împreună cu medicul dvs. ginecolog veți analiza rezultatele. Dacă testul este normal, se va stabili o nouă dată pentru repetarea acestuia. De obicei se reia după 1 an. Caz în care rezultatele nu sunt satisfăcătoare, medicul va decide care sunt următoarele acțiuni. Nu trebuie să vă îngrijorați foarte mult dacă testul nu este foarte bun. Nu înseamnă neapărat că este pericolul existenței cancerului. Cauzele unui test anormal pot fi infecțiile, inflamațiile, leziuni, iritații, etc. Aceste cauze pot fi eliminate prin tratamente medicamentoase, fără niciun pericol.
În cadrul clinicii Avicena Profertis, propunem atât recoltarea pe lamă a materialului pentru analize, cât și recoltarea în eprubete sterile pentru analiza microbiologică și efectuarea antibiogramei (pentru a stabili la ce antibiotic este sensibil microorganismul respectiv). După aceste rezultate, putem prescrie tratamentul adecvat.
|