În acest articol vom continua discuția despre Testul Papanicolau și anume despre acțiunile pe care le întreprindem în cazul în care rezultatele testului nu sunt bune.
Dacă testul este pozitiv, asta înseamnă că au fost depistate celule neobișnuite sau anormale. Acest rezultat nu înseamnă că a fost depistat cancerul de col uterin. Totul depinde de tipul de celule care au fost găsite.
- ASCUS - celule scuamoase atipice. Dacă s-au depistat aceste celule, trebuie realizat testul HPV (virusul papiloma uman). Dacă testul este pozitiv, se recomandă tratamente medicamentoase și efectuarea colposcopiei. Testul HPV negativ indică absența celulelor care duc la apariția cancerului.
- ASCH - celule scuamoase atipice care indică prezența unor leziuni scuamoase. Aceste leziuni sunt de două tipuri:
• leziuni de grad scăzut – celulele indică faptul că leziunile sunt precanceroase, însă nu se vor transforma foarte repede în cancer. Se recomandă repetarea testului Papanicolau peste 6 luni și efectuarea procedurii de colposcopie.
• leziuni de grad ridicat – există mari șanse ca leziunile să se transforme în cancer. Sunt indicate în regim urgent efectuarea examinărilor suplimentare, precum biopsia, colposcopia și examenul anatomologic, după care medicul va prescrie tratamentul necesar.
- AGC-NOS – celule glandulare atipice, care se dezvoltă la nivelul deschiderii colului uterin în uter. Aici sunt necesare examinări suplimentare pentru a depista dacă celulele respective sunt canceroase.
Majoritatea Testelor Papanicolau sunt pozitive din cauza unor infecții sau inflamații. Toate pot fi tratate, în dependență de gravitatea situației. De aceea este foarte important să se efectueze cu regularitate controlul ginecologic și alte examinări pentru a preveni agravarea situației.
Vă așteptăm la Clinica Avicena Profertis pentru examinări și investigații.
sursa foto: sanatate.bzi.ro
|